Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obec a romská problematika

Konference 

Před koncem minulého roku se ve vzdělávacím středisku Institutu pro místní správu Praha v Benešově uskutečnil kurz, na jehož přípravě se podíleli zaměstnanci Kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

Kurz se zaměřil na specifika romského etnika, sociální vyloučení, vzdělávání a mimoškolní výchovu romských dětí, na sociální politiku a komunitní plánování i na koncepci romské integrace. Zúčastnili se ho úředníci územních samosprávných celků, kteří se výše uvedené problematice věnují. Spolupráce zúčastněných institucí umožnila připravit obsahově i lektorsky kvalitní vzdělávací program akreditovaný Ministerstvem vnitra. Účastníci byli velmi aktivní, po celou dobu probíhal dialog mezi nimi a lektory, který odborným přístupem posouvali spoluorganizátoři kurzu z Kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

V navázané spolupráci bude Institut pro místní správu Praha pokračovat i nadále. V průběhu roku 2008 společně nabídnou kurzy s touto tematikou vedoucím úřadů územních samosprávných celků, vedoucím úředníkům příslušných odborů a zastupitelům. Vytvoří také vzdělávací programy s detailněji propracovanými jednotlivými tématy stávajícího kurzu pro cílovou skupinu, zaměřené zejména na vzájemnou výměnu dobrých a špatných zkušeností.

Do přípravy kurzů budou zapojeni také budoucí účastníci, jimž se Institut pokusí „ušít kurz na míru“. U vícedenních kurzů ve vzdělávacím středisku v Benešově Institut zvažuje možnost podvečerních či večerních workshopů.

Text: Petr Kuš

vytisknout  e-mailem