Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O přípravě veslařky Mirky Knapkové v zimní části sezony

z pera trenéra Tomáše Kacovského 

Po úspěšné sezoně si Mirka Knapková užila zasloužené několikatýdenní volno. Odpočinek k nabrání nových sil na důležitou olympijskou sezonu byl třeba. Mirka jej však nestrávila pouhým „válením se“ u moře nebo u televize, ale aktivním pohybem. Do přípravy na rok 2012, jehož vrcholem bude na přelomu července a srpna letní olympiáda v Londýně, se vrhla po hlavě. Výrobce lodi, na které Mirka jezdí, ji pozval na Armada cup do Bernu. Ve Švýcarsku se Mirka postavila na start nezvykle dlouhé trati - 9 km. V závodě si naše skifařka sice nevedla tak skvěle jako na MS nebo ME, ale jela dobře a skončila na čtvrtém místě. Velkou měrou se na tom podílel hromadný start, při kterém musí mít veslaři ostré lokty, lépe řečeno vesla, aby si vybudovali pozici na čele závodního pole a měli volnou cestu k cíli. A to zrovna není Mirčina oblíbená parketa. Každopádně jako trénink a rozjezd do další tvrdé dřiny závod dopadl výborně.
 
Začátek přípravy na novou sezonu se nesl v duchu loňského roku, osvědčené metody by bylo škoda měnit. Mirka s několika dalšími děvčaty trénuje v prostorách Slavie. Připravuje se na neoblíbeném veslařském trenažéru, k tomu přidává posilovnu, běh a jízdu na rotopedu.
 
Dvakrát vyměnila domácí podmínky za pobyt v Itálii. Poprvé se vydala se svojí tréninkovou skupinou do ještě teplé Sabaudie. Na jihu Itálie - kromě veslování -jezdila dva týdny na kole, pádlovala na kajaku a běhala. Další bylo týdenní soustředění ve vysoké nadmořské výšce. Dva týdny před Vánocemi vyrazila Mirka a její tréninkové parťačky do Livigna. Během sedmidenního pobytu byly hlavní náplní běžky, na kterých Mirka dříve závodila, takže jde o její oblíbenou činnost. Ačkoli ani v Itálii vysoko v horách nebylo příliš sněhu, děvčata najezdila na krátkém okruhu potřebné objemy kilometrů i hodin.
 
V novém roce bylo jako první na programu mistrovství ČR v jízdě na veslařském trenažéru, které se letos konalo nezvykle brzy. Zánět šlach na ruce však bohužel nedovolil naší skifařce zúčastnit se tohoto závodu. Nyní Mirka od poloviny ledna, stejně jako loni, absolvuje tréninkovou přípravu v Anglii. V zemi, kde bude v létě bojovat o olympijskou medaili, tráví měsíc v přípravě společně s anglickými veslařkami.   
  

Centrum sportu MV, 9.2.2012

vytisknout  e-mailem