Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Novela vládního nařízení umožní odškodněni bývalých příslušníků PTP

Novelizace nařízení vlády o poskytnutí jednorázového příspěvku ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem by měla bývalým příslušníkům vojenských táborů nucených prací umožnit přiznání nároku na tento příspěvek. 

Novelou zmíněného nařízení vlády se rozšiřuje okruh osob, které mají nárok na odškodnění, o bývalé příslušníky vojenských táborů nucených prací a zároveň se těmto příslušníkům znovu otevírá lhůta pro podávání žádostí o příspěvek. Na základě připomínek Legislativní rady vlády bylo rovněž rozhodnuto o přiznání jednorázového příspěvku i vdovám po těch bývalých příslušnících vojenských táborů nucených prací, jimž na základě podané žádosti nebyl podle původního znění zmíněného vládního nařízení tento příspěvek přiznán.
 
Vládou schválená novela reaguje jednak na dosavadní jednání se zástupci bývalých příslušníků pomocných technických praporů zařazených ve vojenských táborech nucených prací, jednak na rozsudek Městského soudu v Praze ze září 2012, v němž soud dospěl k závěru, že charakter služby v těchto táborech lze srovnávat s nezákonným zbavením osobní svobody.
 
O lhůtách a způsobu vyřizování žádostí budou občané informováni na úřední desce a webových stránkách Ministerstva vnitra.


 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem