Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nové poradenské a informační centrum

Konzultace 

V rámci projektu Poradenské a informační centrum pro mladé migranty poskytuje sdružení META sociální poradenství ve vzdělávání a následném pracovním uplatnění. Bezplatná služba zahrnuje asistenci sociálních pracovníků při výběru vhodného studia i s ním spojených problémů.

Sociální pracovníci sdružení pomáhají klientům při vyřizování uznání rovnocennosti dokladů o dosaženém vzdělání (nostrifikaci) v zemi původu a podporují klienty při hledání zaměstnání, nabízejí personálně-právní poradenství a připravují klienty na pracovní pohovory. Odbornou činnost sociálních pracovníků doplňují dobrovolníci, kteří vedou doučování v různých předmětech, pomáhají s přípravou na zkoušky nebo lektorují jazykové kurzy. Další doplňkovou službou centra jsou kurzy českého jazyka.

Největší skupinu klientů sdružení tvoří cizinci ze zemí bývalého Sovětského svazu, jimž je nejčastěji třeba pomáhat s nostrifikací dokladů o ukončeném středoškolského vzdělání. V případě zájmu o další studium pomáhá sdružení META klientům vytipovat vhodnou vyšší či vysokou školu. Často se klienti sdružení stávají i frekventanty kurzů českého jazyka, které META organizuje, protože pro většinu z nich jsou kurzy v běžných jazykových školách finančně nedostupné. Zároveň je čeština zásadním předpokladem nejen pro složení přijímacích zkoušek, ale především pro samotné studium.

Cizincům, kteří již vzdělání ukončili, ale nedaří se jim v daném oboru uplatnit, pomáhají sociální pracovníci vyhledat vhodné rekvalifikační kurzy a celkově je pak poradenství spíše než na vzdělávání zaměřeno na podporu klienta při vstupu na trh práce, například nácvik sepsání profesního životopisu a pracovního pohovoru. Některým klientům může sdružení jejich rekvalifikační kurzy částečně či celé uhradit z rozpočtu projektu.

V neposlední řadě se sdružení snaží v rámci činnosti poradenského a informačního centra popularizovat téma migrace a vzdělávání cizinců formou účasti na různých veřejných akcích, v poslední době například putovní výstavou vysvědčení ze zemí klientů služeb sdružení či organizováním setkání a diskuzí českých a zahraničních studentů v prostorách organizace.

Bližší informace o aktivitách sdružení META a poradenského a informačního centra naleznete na oficiálních webových stránkách. Projekt Poradenské a informační centrum pro mladé migranty byl podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hlavního města Prahy.

Text: Soňa Velínská, META o. s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů
 

vytisknout  e-mailem