Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová pravidla týkající se nočního klidu

Dobu nočního klidu budou moci obce regulovat stále, teď však pouze prostřednictvím obecně závazné vyhlášky. Vyplývá to z novelizace přestupkového zákona, která začne platit od 1. října a která reagovala na nález Ústavního soudu. Podle něj musí obyvatelé obce s dostatečným předstihem vědět o kratší nebo žádné době nočního klidu, aby se na nastalou situaci mohli připravit.  

„Obyvatelé se nemusí bát o své soukromé oslavy a jiné soukromé události. Novelizace přestupkového zákona se jich nijak nedotkne. Nepodléhají totiž oznamovacímu režimu vůči obci. Mohou se tedy konat i po 22. hodině, pokud neporušují noční klid,“ uvedla náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová.

Rušení nočního klidu musí být předem schváleno zastupitelstvem obce a určeno obecně závaznou vyhláškou. O výjimečných případech si rozhoduje sama obec a ve vyhlášce je vymezuje několika způsoby. Konkrétním datem, datovatelným obdobím (například velikonoční svátky) či událostí, jejíž datum je vzhledem k místním tradicím předvídatelné (například vinobraní). Pokud bude v průběhu roku pořadatel připravovat konání akce, která doposud nebyla ve vyhlášce uvedena, s předstihem nahlásí tuto skutečnost obci. Zastupitelstvo může na nejbližším zasedání seznam akcí ve vyhlášce rozšířit.

„Abychom obcím pomohli, připravili jsme vzor obecně závazné vyhlášky o nočním klidu, metodický materiál k tvorbě zmíněné vyhlášky a odpovědi na nejčastější otázky. Vše je dostupné na webových stránkách ministerstva. Současně nabízíme individuální metodickou pomoc, obce se na nás mohou kdykoliv obrátit, uzavřela Vildumetzová.

Metodické materiály jsou dostupné zde.
 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem