Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová národní základna humanitární pomoci zrychlí odezvu při krizových událostech

Na pomoc při katastrofách, živelných pohromách a jiných krizových událostech jdou z České republiky do zahraničí ročně desítky milionů korun. Humanitárních akcí se účastní i Hasičský záchranný sbor ČR. Ten má však při koordinaci akcí velký problém - chybí mu centrální sklad, který by zjednodušoval jejich logistiku. Díky 84 milionům z Evropské unie by ale měl být brzy postaven v západočeském Zbirohu. 

"Do České republiky proudí humanitární pomoc ze zahraničí, stejně tak Česko poskytuje významnou pomoc jiným státům," říká Vlastimil Gothard z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. "Bohužel nám zatím chybí centrální místo, kde bychom skladovali materiální pomoc pro humanitární mise. Velmi to zpomaluje celkovou organizaci, což v krizových situacích není zrovna nejlepší."

V západočeském městě Zbiroh v současnosti probíhá díky evropským penězům modernizace skladovacího prostoru, který vlastní Hasičský záchranný sbor ČR. Vznikne tak národní základna humanitární pomoci. Areál bude vybaven moderní technikou, která umožní rychlou manipulaci se zásobami i rychlejší výjezd do postižených lokalit.

"Být na místě co nejrychleji a hlavně včas, to je pro krizové situace to nejdůležitější. A platí to nejen pro záchranné práce, ale i pro poskytnutí životně důležitých věci, jako je jídlo a oblečení," dodává Vlastimil Gothard. "Tohle všechno musíme skutečně značně zlepšit. Nová základna humanitární pomoci je jistě krok správným směrem."

Na projekt získalo Ministerstvo vnitra ČR dotace v hodnotě 84 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu, který přispívá na zvýšení kvality veřejných služeb. S realizací se začalo již v lednu tohoto roku, projekt by měl být dokončen v říjnu 2010.

Z Integrovaného operačního programu však proudí finance i na zavádění informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě. Ke konci listopadu tak ministerstvo vnitra podpořilo celkem 18 nových projektů za 3,614 miliard Kč.

Na nejnovější projekty, které žádaly o podporu na modernizaci informačních technologií ve veřejné správě či na zlepšení služeb bezpečnosti, prevence a řešení rizik, přispělo ministerstvo vnitra celkem čtyři a půl miliardy korun.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


16. prosince 2009

vytisknout  e-mailem