Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nouzový stav ve čtvrtek končí. Pomoc válečným obětem však bude pokračovat

Dnes, 27. června 2022, se uskutečnilo poslední jednání Ústředního krizového štábu během nouzového stavu. Ten ve čtvrtek po 119 dnech skončí. Válka však pokračuje a válečným obětem bude nutné stále pomáhat. Ústřední krizový štáb tak bude zasedat dál ve 14denních intervalech. 

Ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s koncem nouzového stavu shrnul, co vše se za posledních několik měsíců podařilo a co nás v rámci pomoci obětem Putinovy agrese ještě čeká. Zdůraznil především, že situace v Česku je po heroické fázi, kdy celá společnost pomáhala, stabilizovaná a nezhoršuje se. „Vše, co jsme pro bezpečí ukrajinských uprchlíků před válkou dělali, jsme dělali i pro naše lidi. Bezpečnost ukrajinských uprchlíků totiž znamená bezpečnost nás všech. Za tu obrovskou solidaritu chci všem poděkovat,“ uvedl Vít Rakušan. Upozornil také, že i když končí nouzový stav, válka bohužel pokračuje. „Rozumím obavám občanů ze zhoršení ekonomické a bezpečnostní situace. Je to ale Putinova agrese a my nesmíme dopustit, aby nás jeho válka rozdělovala,“ dodal Vít Rakušan.

Ministerstvo vnitra vnímá obrovskou solidaritu a nasazení celé společnosti, dobrovolníků, neziskových organizací, krajů, obcí i bezpečnostních složek a chtělo by všem poděkovat i novým klipem k písni Minoritní od skupiny Tata Bojs.

Běžných občanů se nedotkl
V souvislosti s koncem nouzového stavu ministr vnitra připomněl, že vláda splnila, co slíbila, tedy že nouzový stav sloužil jako mimořádný nástroj krizového řízení a běžných občanů se prakticky nedotkl. Nouzový stav umožnil vybudovat efektivní systém pomoci, kdy nikdo nespal na ulici ani netrpěl hladem. Přes 382 tisíc především žen a dětí získalo dočasnou ochranu a díky nastavenému systému už 81 tisíc uprchlíků našlo v Česku práci.
Nouzový stav může skončit díky opatřením, které vláda přijala v rámci novel LEX Ukrajina. Rozšířily se např. důvody pro nepřijatelnost žádosti o dočasnou ochranu nebo povinnost hlásit změnu pobytu do tří dnů. Vláda také upravila vyplácení humanitárních dávek. I nadále bude možné zachovat systém ubytování ukrajinských uprchlíků prostřednictvím krajských a státních ubytovacích kapacit.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem