Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepomuk: Výhodou je kvalitní infrastruktura

Dobrá praxe 

KostelKostel
Město o celkové rozloze 1278 hektarů leží v ekologicky čisté krajině třicet pět kilometrů jihovýchodním směrem od Plzně, u mezinárodní silnice E 49, spojující Karlovy Vary přes Plzeň s Českými Budějovicemi. Trvale zde žije 3689 obyvatel v celkem 887 popisných číslech. Město má významné kulturní a sportovní zázemí. Je obcí s rozšířenou působností pro správní obvod s více než 11 tisíci obyvateli a 26 obcemi. Ve městě působí na 460 podnikatelských subjektů, k hlavním zdejším průmyslovým odvětvím patří těžba a zpracování dřeva, kovovýroba, výroba plastů, zemědělství a potravinářství. O městě a jeho rozvoji jsem hovořila se starostou Jiřím Maškem a místostarostou Ing. Pavlem Jiranem.

Vůně všech barev

Sehnat investory do průmyslové zóny se příliš nedaří. V celostátním měřítku nabídka pozemků pro tento účel převyšuje poptávku. Zájem je zvláště o pozemky u dálnic nebo v jejich blízkém okolí. Pro Nepomuk to znamená, že přibližně polovina práceschopného obyvatelstva musí za prací vyjíždět mimo město. Komplikuje to život hlavně matkám s malými dětmi. Město se soustřeďuje na četné akce spojené s nezbytnou obnovou, která jak tomu bývá zejména u inženýrských sítí, nemusí být na první pohled viditelná. „Investovali jsme do vybavení jednotky dobrovolných hasičů, téměř milion korun si vyžádalo prodloužení vodovodu v Třebčické ulici, které se uskutečnilo s podporou Plzeňského kraje. Úpravy mateřské školy stály přes tři miliony korun. Město na tuto stavbu získalo finanční podporu formou státní dotace 2,5 milionu korun,“ vypočítává Pavel Jiran. Nezapomíná se ani na sport, ostatně patřičně rozvinuté zázemí se sportovišti uvítají i provozovatelé zařízení cestovního ruchu. „Připravujeme projekt na hřiště třetí generace, s pevným povrchem, umělým osvětlením a lehkoatletickou dráhou“, říká Jiří Mašek. „Bude to investice ve výši zhruba sedmnácti milionů korun. Město by se podílelo deseti až patnácti procenty, o zbytek budeme žádat ze státních dotací“.

Starosta Jiří Mašek a místostarosta Pavel JíranStarosta Jiří Mašek a místostarosta Pavel Jíran

Více než tři roky se Nepomucko úspěšně zaměřuje na turistický ruch. Nové hotely, penziony a restaurace, turistické publikace i mapy. Údržba a obnova památek, kulturní akce přitahující pozornost veřejnosti. Nepřehlédnutelná je prezentace regionu na výstavách doma i v zahraničí. Jaká je vlastně podpora radnice? „Někdy narazíme až na nepochopení“, říká Pavel Jiran, „že právě do turistického ruchu a do kultury dáváme moc peněz. Touto cestou jsme se však vydali už v minulém volebním období. Rozhodli jsme se pro spolufinancování, získali jsme dva evropské granty na cestovní ruch. Jsou to takzvané měkké projekty, se zaměřením na rozvoj cestovního ruchu a propagaci celého Nepomuku. Projekt spojený s propagací dosahuje nákladů ve výši 3,4 milionu korun, z nichž šestnáct procent hradí město.“

Rozběhla se také příprava druhého ze zmíněných projektů. Již při prvním projektu vytvořili speciální pracovní pozici manažera cestovního ruchu, jenž má na starosti i rozvoj kultury. Výhodou Nepomuku je kvalitní infrastruktura. Návštěvník tady najde dobré ubytovací i stravovací služby. Podle statistiky Informačního centra přináší pozornost radnice k cestovnímu ruchu zřetelné výsledky, návštěvnost se začala zvyšovat v řádu tisíců. A jaké konkrétní projekty byly financovány? „Ještě z programu SAPARD jsme vybavili Informační centrum, vznikly publikace, které nabízejí různé alternativy trávení volného času, mapují památky ve městě“, říká Jiří Mašek. První projekt byl nazván Využití světově známého fenoménu sv.Jana Nepomuckého pro rozvoj cestovního ruchu. Za podpory evropských fondů vzniká postupně projekt Nepomucko – vůně všech barev. Představuje ucelenou propagaci turistické destinace pro tuzemské i zahraniční zájemce. V rámci projektu vychází časopis Nepomucko, v němž návštěvníci města i občané najdou tipy na různé akce, výstavy i výlety. Vydali jsme také kompaktní disk, na němž se návštěvníci během patnácti minut seznámí se vším podstatným o našem regionu“.

Městský úřadMěstský úřad

V druhé polovině minulého roku k místním pozoruhodnostem přibyla i nová naučná stezka s devíti zastaveními, rozvrženými do téměř pětikilometrové trasy z Nepomuku kolem zámku Zelená Hora do obce Klášter a zpět do města. Na informačních tabulích se k obvyklým údajům místopisným přidávají také unikátní snímky, místní pověsti, soutěže pro děti, esoterická zamyšlení či meditativní obrázky. Na vytvoření první naučné stezky v kraji se podíleli zdejší nadšenci a znalci kraje pod dohledem manažera cestovního ruchu Nepomuk Bc. Petra Brože, celý projekt byl pak spolufinancován městem Nepomuk, Plzeňským krajem i fondy Evropské unie. Naučná stezka nabízí zastavení u devíti tabulí. První představí historii Nepomuku, druhá informuje o bývalém poštovním úřadě a slavných místních umělcích - malířích Augustinovi Němejcovi a Viktoru Peškovi a spisovateli Alexandru Berndorfovi. Třetí zastavení je u sochy a studánky svatého Jana Nepomuckého, další tabule jsou o přírodě a zvířatech, o zámku Zelená Hora, o řece Úslavě a její fauně. Jedno zastavení je věnováno také obci Klášter, která vznikla na rozvalinách bývalého cisterciáckého kláštera z dvanáctého století. Na zpáteční cestě do Nepomuku je zastavení na Červeném mostě a u kapličky svatého Vojtěcha. Rodný dům akademického malíře Augustina Němejce (1861-1938) je nyní ve vlastnictví města. Uvažuje se o propojení s letní scénou i tradičním Mezinárodním sochařským a řezbářským sympoziem, které se loni konalo už podesáté na nepomuckém náměstí.

Dominanta regionu

Když se řekne Nepomuk, téměř každému se vybaví Zelená Hora. Zámek byl postaven Václavem Vojtěchem ze Šternberka v sedmnáctém století, kostel Nanebevzetí Panny Marie je ze století patnáctého. Poslední právoplatní majitelé objekt těsně před druhou světovou válkou prodali plzeňskému průmyslníkovi, prodej však nebyl převeden v majetkových knihách. Na zámku pak sídlila německá posádka, krátce Američané, následovaly Pomocné technické prapory a Technické prapory. I po jejich zrušení zůstala armáda v objektu až do začátku devadesátých let, kdy zámek převzala obec Klášter. Objekt je znám zejména jako místo nálezu Rukopisu zelenohorského (1817), který během národního obrození významně ovlivnil myšlení národa. Novodobou popularitu zajistili zámku Černí baroni Miroslava Švandrlíka, pro památkově chráněnou stavbu však znamenalo půlstoletí armádní správy éru devastace. Jaká je její budoucnost? Patří sice k obci Klášter, ovšem na osudu dominanty celého Nepomucka městu samozřejmě záleží.

Obec Klášter se snaží objekt postupně rekonstruovat“, říká Pavel Jiran, „obnova zámku je zařazena do programu Záchrany architektonického dědictví vyhlášeného ministerstvem kultury. Na zámku není v současnosti ve více než stovce místností žádné vnitřní vybavení. Zachovala se pouze nástropní malba v jednom ze sálů“. Zámek Zelenou Horu získala do nájmu francouzská firma Společnost hradů a zámků centrální Evropy (CCEC). V plánu je pětihvězdičkový hotel, restaurace i sportovní centrum. O budoucnosti Zelené Hory se rozhoduje i v Bruselu. Pokud nájemce nezíská dotace z Evropské unie na rekonstrukci, bude moci od smlouvy odstoupit. Jestliže vše poběží podle plánu, bude po šedesáti letech záležet na obci, co s areálem udělá dál. Ve smlouvě je závazně zakotveno i budoucí využití komplexu. Zahrnuje ubytovací kapacity, sportovní i kulturní aktivity. Zelená Hora leží nedaleko od Plzně a pivo je podle nájemce dominantním kulturním odkazem regionu. Proto by projekt rádi s tímto nápojem spojili. V areálu by kromě hotelu mělo být i zařízení pro pivoterapii, ožít by měl rovněž objekt bývalého pivovaru ve Šternberském dvoře. Místo by tu měla najít také kulinářská akademie zaměřená na pivo. Bude vzdělávat a zdokonalovat již vystudované kuchaře a stážisty. Celé zařízení má začít sloužit v roce 2011. Společnost se zaměří na domácí i zahraniční klienty s pobyty do pěti dnů.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 1/2008.

Text: Michaela Šulcová

vytisknout  e-mailem