Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nelegální migrace do zemí EU včetně ČR v roce 2017 poklesla

Vláda dnes, ve středu 18. července 2018, projednala pravidelnou zprávu Ministerstva vnitra o situaci v oblasti migrace za uplynulý rok. 

V roce 2017 klesalo jak množství nelegálních migrantů do zemí EU včetně České republiky, tak počet osob, které na území ČR napomáhaly k nelegálnímu překročení státní hranice. „Jasně se ukazuje, že naše snaha pomáhat přímo v zemích postižených migrační krizí a současně důsledně chránit vnější hranice EU a odmítat kvóty je správná. V této politice budeme pokračovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Počty nelegálních migrantů klesaly v minulém roce jak na centrální středomořské trase, tak na trase západobalkánské. Počet odhalených osob v rámci nelegální migrace na území Česka oproti roku 2016 poklesl o 10 %.

Česká republika zůstávala i v roce 2017 pro nelegální migranty spíše tranzitní zemí a struktura cizinců legálně pobývajících v ČR se tak dlouhodobě nemění. Nejvíce cizinců stále pochází z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu.

Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území ČR předkládá Ministerstvo vnitra vládě a následně Poslanecké sněmovně každoročně od roku 1993. Od roku 2000 zprávu projednává také Bezpečnostní rada státu.




Marika Vitnerová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem