Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neformální setkání ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci ve Vallettě

Podoba evropské azylové politiky či využití IT systémů v oblasti správy hranic a bezpečnosti, to byla hlavní témata, o kterých dnes na neformálním setkání v maltské Vallettě jednali ministři pro spravedlnost a vnitřní věci. Dlouhodobý postoj České republiky k řešení uprchlické krize zde hájil ministr vnitra Milan Chovanec. 

Budoucí nastavení migrační a azylové politiky je zdlouhavý proces, ale jeho výsledek je klíčový pro zachování funkční a bezpečné Evropské unie. „Až 90 % migrantů, kteří přicházejí do Itálie, jsou nelegální ekonomičtí migranti. Proto jsem rád, že jsme o tom dnes věcně diskutovali. Tuto nelegální migraci  je potřeba zastavit. Uprchlíkům je pak potřeba pomoci ve spolupráci se státy Afriky,“ uvedl po jednání ministra vnitra Milan Chovanec a dodal: „I zde, ve Vallettě, jsem znovu zopakoval dlouhodobě zastávanou pozici ČR, že povinné kvóty jsou pro nás nepřijatelné a považujeme je za nesystémové řešení.“
 
Ministři následně diskutovali o využití informačních systémů v oblasti správy hranic a bezpečnosti. Česká republika pro účely boje s terorismem podporuje záměr systematičtěji využívat biometrické údaje. Tyto údaje je potřeba lépe porovnávat se záznamy v bezpečnostních databázích, které má Evropská unie k dispozici a které vytváří. „Vytvoření společného systému porovnávajícího biometrické údaje ale nesmí narušit fungování existujících národních systémů,“ doplnil ministr vnitra Milan Chovanec.
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem