Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh zákona o soukromé bezpečnostní činnosti

Ministerstvo vnitra právě v těchto dnech dokončuje práce na novém zákoně upracujícím oblast soukromých bezpečnostních služeb. 

Ochrana osobních údajů

V první řadě je třeba říci, že ochrana osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“) nebude v žádném případě dotčena. Totéž platí i pro ustanovení Občanského zákoníku týkající se ochrany osobnosti. Provozovatel bude v pozici zpracovatele osobních údajů pro objednatele bezpečnostní služby. Poté, co získá požadované osobní údaje, předá tyto v rozsahu smlouvy uzavřené mezi provozovatelem bezpečnostní služby a objednatelem objednateli s tím, že ostatní získané zlikviduje. Vzhledem k tomu, že provozovatel bezpečnostní služby bude v pozici zpracovatele osobních údajů, bude se na tuto situaci přímo aplikovat ustanovení § 29 odst. 1 písm. a) zákona na ochranu osobních údajů upravující dozor Úřadu na ochranu osobních údajů nad plněním povinností vyplývajících z tohoto zákona. Současně se v této souvislosti uplatní ustanovení návrhu zákona o soukromé bezpečnostní činnosti, které předpokládá možnost ministerstva odejmout vydanou licenci za předpokladu, že poruší povinnost plynoucí mu ze zvláštních předpisů (kterým zákon na ochranu osobních údajů bezesporu je).
 


Publikováno dne: 19. 8. 2011

vytisknout  e-mailem