Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Špilberk po zelené střeše

Vizualizace: Projektil ArchitektiVizualizace: Projektil Architekti
Do dvou let budou moci obyvatelé a návštěvníci Brna procházet dosud nepřístupnými pozemky z Údolní ulice v centru města přímo do parku obklopujícího hrad Špilberk. Současné zpustlé měšťanské zahrady se totiž díky Nadaci Partnerství promění v hravou zahradu určenou ke vzdělávání školám, navíc otevřenou i pro veřejnost. Její součástí bude také moderní poradenské centrum se zelenou střechou.

Pasivní standard není zbytečný luxus
V České republice není zatím jediná čistě administrativní budova, která by byla postavená v pasivním energetickém standardu. Plánované brněnské ekologické centrum má velkou šanci toto prvenství získat. Jeho výstavbou však nadace míří dál: „Chceme prolomit nedůvěru ve funkčnost pasivních nízkoenergetických veřejných staveb a přesvědčit, že se nejedná o zbytečný luxus,“ uvedl ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. „Pasivní standard by měl být u veřejných staveb samozřejmostí, jako je tomu v sousedním Rakousku či Německu,“ doplňuje ředitel Centra pasivního domu, Jan Bárta. Dům bude sloužit ke vzdělávacím účelům a neziskovým organizacím jako zázemí pro jejich práci. Samotná stavba bude navíc učebním nástrojem pro výuku brněnské i pražské architektury a pedagogické fakulty – díky předávání zkušeností z výstavby i on-line dat z provozu a spotřeby centra. Po pečlivém porovnání různých variant vytápění a zejména chlazení byl zvolen systém tepelných čerpadel a aktivně chlazených těžkých konstrukcí. Energetickým problémem kancelářského provozu totiž není ani tak vytápění, jako udržení přijatelné teploty v horkých letních dnech. Zelená střecha domu umožní, aby se stal přirozenou součástí okolní zahrady. Studii budovy a projektovou dokumentaci pro stavební povolení zpracoval ateliér Projektil Architekti s. r. o., který je držitelem Grand Prix za Technickou knihovnu v Praze.

Uprostřed velkoměsta zahrada pro každého
Celý prostor zahrady bude spojovat jednotné téma: oheň – voda – země - vzduch. Návštěvníci se s nimi budou moci setkat na všech plánovaných třinácti stanovištích. Pro děti budou tyto zastávky hravou interaktivní formou nabízet vysvětlování fyzikálních jevů a využití energie slunce, větru nebo vody. Školní týmy zde budou mít prostor pro své experimenty, návštěvníci s handicapem mohou využívat hmatové nebo čichové stezky. Ve spolupráci s odborníky z brněnských univerzit a s využitím evropských zkušeností tak Nadace Partnerství vytvoří pro místní školy dosud chybějící možnost zážitkového objevování ekologických souvislostí a přírodních zákonů v přímém kontaktu s přírodou. A pro všechny obyvatele a návštěvníky Brna vznikne v centru nové příjemné a atraktivní místo vybízející k odpočinku a relaxaci.

Projekt zahrady a poradenského centra připravuje Nadace Partnerství na svých pozemcích na severním úpatí brněnského Špilberku od roku 2007. Do koncepční i projektové přípravy přizvala nadace univerzitní pracoviště, neziskové organizace, nejlepší odborníky na ekologické stavitelství, město Brno, Jihomoravský kraj, ale také firemní partnery, kteří do vzdělávacích programů i do samotné výstavby mohou přispět svými technologiemi a znalostmi. „Věříme, že projekt zahrady a poradenského centra bude impulsem, který napomůže rozhýbat rekonstrukci severního svahu Špilberku“, uzavírá Miroslav Kundrata.

text Kateřina Urbanová


Základní údaje k projektu:
Začátek výstavby: červen 2011
Plánované dokončení výstavby: červenec 2012
Celkové uznatelné náklady projektu: 92 milionů korun včetně DPH
Způsob financování: 74 milionů korun z Operačního programu životní prostředí, prioritní osa 7.1.; 18 milionů korun spolufinancování z vlastních zdrojů Nadace Partnerství
Architektonické řešení budovy: Projektil Architekti s. r. o.
Architektonické řešení zahrady: Lucie Komendová, ateliér Zahrada pro radost
 

vytisknout  e-mailem