Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Břeclav už dohlíží nové kamery, i díky dotaci

Sedm nových kamerových bodů a zcela nové dohlížecí centrum. Tak vypadá nový rok v Břeclavi. Vedení města mělo v plánu kamerový systém ve městě zrekonstruovat, ale až díky dotaci z ministerstva vnitra a Jihomoravského kraje se jí v loňském roce podařilo získat dostatečně velký obnos.
 
V polovině roku jsme zažili velmi složité období. Byl to jeden z těch momentů, které nastartovaly přebudování kamerového a dohledového systému. Po nástupu do funkce jsem si nechal navíc zpracovat analýzu systému a byl jsem i upozorňovaný policií a soudci, že výstupy z kamerového systému nejsou natolik kvalitní, aby mohly posloužit při trestním řízení,“ uvedl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.
 
Městu se od ministerstva vnitra podařilo získat dotaci ve výši jeden milion korun, Jihomoravský kraj poskytl dalšího půl milionu. Radnice se tak mohla pustit do budování. Konečná částka se nakonec vyšplhala na 3,674 milionu korun.
 
Nový systém však umožní připojení i dalších kamerových bodů. Ještě v letošním roce by to měla být asi patnáctka kamer na sídlišti Na Valtické, vedení města jedná i se zástupci Českých drah či s podnikateli. V neposlední řadě se na systém napojí i kamery na budoucím přestupním terminálu či v lokalitě Riegrovy ulice.
 
Chtěl bych město Břeclav vyzdvihnout. A to z toho důvodu, že přistupuje komplexně k bezpečnosti na území města. Kromě kamerového systému mají i asistenty prevence kriminality a dále vzdělávají policisty i strážníky ve městě,“ sdělil Tomáš Koníček z Ministerstva vnitra, který se do Břeclavi přijel podívat. A vyzdvihl hlavně preventivní kroky, které město v boji s kriminalitou dělá.
 
Jak podotkl velitel městské policie Stanislav Hrdlička, městská i státní policie má nově k dispozici účinný nástroj. „A to jak preventivní, tak samozřejmě můžeme i následně dohledávat trestnou činnost. Mnohdy narážíme na netečnost občanů a kamery ve městě nám mohou u soudu významně pomoci,“ je přesvědčený velitel strážníků.
 
O informace o novém kamerovém systému už projevili zájem i starostové z několika obcí a měst v celé České republice.
 
 
Mgr. Gasnárková Dagmar
manažer prevence kriminality
kontakt: 731 428 230, 519 311 411
 

vytisknout  e-mailem