Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Možnost volit při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2010 v nemocnici nebo v obdobném zařízení

 
Při pobytu v nemocnici, porodnici, sanatoriu, ústavu sociální péče nebo v obdobném ústavu a zařízení může oprávněný volič za splnění podmínek zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon o volbách do Parlamentu“), rovněž uplatnit své aktivní volební právo. Má několik možností, jak postupovat, odvislých do určité míry od charakteru jeho hospitalizace, a to zda půjde o hospitalizaci dlouhodobou či krátkodobou.
 
V případě, že lze předpokládat, že bude volič dlouhodobě hospitalizován v nemocnici nebo v obdobném ústavu a zařízení a bude tam i v době voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2010, správa tohoto zařízení by měla voliče informovat o možnosti zápisu do zvláštního seznamu voličů, na základě kterého by potom mohl uplatnit své volební právo.
 
Volič v takovém případě hlasuje do přenosné volební schránky, se kterou se za voličem dostaví členové okrskové volební komise ustanovené v územním obvodu příslušného zařízení. Volič hlasuje pro kandidáty z volebního kraje, ve kterém je zařízení umístěno, hlasovací lístky i úřední obálku mu vydá okrsková volební komise před hlasováním.
 
Na základě ustanovení § 6 odst. 2 zákona o volbách do Parlamentu zapíše do zvláštního seznamu tyto voliče obecní úřad. Údaje o voličích, kteří potvrdí zájem hlasovat na základě svého zápisu do zvláštního seznamu voličů, předá správa příslušného zařízení obecnímu úřadu, městskému úřadu, magistrátu, úřadu městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města a úřadu městské části hlavního města Prahy v jejich územním obvodu nejpozději 7 dnů před začátkem hlasování (tj. 21. května 2010 do 14.00 hod.); údaje jsou podle potřeby aktualizovány. Skutečnost o provedeném zápisu sdělí obecní úřad, u kterého byl volič zapsán do zvláštního seznamu, obecnímu úřadu v obci, kde je volič zapsán ve stálém seznamu voličů. Na základě ustanovení § 1 odst. 6 vyhlášky č. 233/2000 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 212/1996 Sb., nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod č. 243/1999 Sb. a zákona č. 204/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „vyhláška“), dva dny před zahájením voleb (tj. 26. května 2010 v 16.00 hodin) obecní úřad zvláštní seznam uzavře a předá okrskovým volebním komisím výpis ze zvláštního seznamu voličů obsahující údaje shodné s údaji zvláštního seznamu voličů, samostatně pro každý ústav nebo zařízení. S tímto výpisem, přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky se okrsková volební komise dostaví do příslušného zdravotnického zařízení, kde po prokázání totožnosti a státního občanství voliče, a to platným občanským průkazem nebo cestovním dokladem České republiky, voliči umožní hlasovat.
 
Jak zákon o volbách do Parlamentu, tak i vyhláška připouštějí ve svých ustanoveních po předání podkladů pro zápis a po uzavření zvláštních seznamů voličů pouze aktualizaci údajů resp. změnu zápisu, tzn. skutečností již ve zvláštním seznamu uvedených a nikoli provedení nového zápisu po uplynutí zákonem o volbách do Parlamentu stanovených lhůt. Tomu odpovídá i ustanovení § 1 odst. 9 vyhlášky, podle kterého lze ve zvláštním seznamu voličů pouze zrušit zápis a následně zrušit poznámku o tomto zápisu ve stálém seznamu voličů, pokud se volič dostaví k hlasování v okrsku, kde je přihlášen k trvalému pobytu, a prokáže se, že v okrsku, kde byl zapsán ve výpisu ze zvláštního seznamu voličů nehlasoval a tento zápis byl zrušen.
 
            V případě krátkodobé hospitalizace nebo v případě, že volič neví, kde se přesně ve dny voleb bude nacházet (např. předpokládaná hospitalizace), se jeví jako nejvhodnější vyřízení voličského průkazu, na který volič může volit v jakékoliv volební místnosti na území České republiky. V případě, že si volič vyřídil voličský průkaz (viz Možnost hlasovat na voličský průkaz při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2010) a ve dny voleb nakonec bude v nemocnici nebo v obdobném zdravotnickém zařízení, může na tento voličský průkaz v této nemocnici nebo v tomto obdobném zdravotnickém zařízení hlasovat. Hlasování v těchto zdravotnických zařízeních zajistí okrsková volební komise, v jejímž územním obvodu se dotčené zařízení nachází, a to po předchozím požádání buď příslušného obecního úřadu, v jehož správním obvodu se zdravotnické zařízení nachází, nebo ve dny voleb příslušné okrskové volební komise, nejlépe prostřednictvím správy příslušného zdravotnického zařízení. Voličský průkaz poté volič odevzdá členům okrskové volební komise, kteří se dostaví do zdravotnického zařízení s přenosnou volební schránkou a po prokázání totožnosti a státního občanství platným občanským průkazem nebo cestovním dokladem České republiky volič obdrží úřední obálku s úplnou sadou hlasovacích lístků a bude moci hlasovat.
 
Může nastat i situace, že volič, který je hospitalizován v nemocnici nebo v obdobném zdravotnickém zařízení, má místo trvalého pobytu ve stejném volebním okrsku jako tato nemocnice či zařízení. V tomto případě lze využít ustanovení § 19 odst. 7 zákona o volbách do Parlamentu, na základě kterého volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů, obecní úřad nebo ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, avšak pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Při hlasování postupují členové volební komise tak, aby byla zachována tajnost hlasování.
 
Voliči hospitalizovaní v době mezi odevzdáním údajů do zvláštního seznamu obecnímu úřadu (tj. od 21. května 2010 od 16.00 hodin) a uzavřením stálého seznamu voličů (dva dny přede dnem voleb, tj. do 26. května 2010 do 16.00 hodin), mohou hlasovat pouze na voličský průkaz, který si zajistí prostřednictvím osoby, kterou vybaví plnou mocí k podání žádosti o vydání voličského průkazu podle § 6a zákona o volbách do Parlamentu, a jeho převzetí, a to u obecního úřadu, v jehož územním obvodu mají trvalý pobyt a v jehož stálém seznamu voličů jsou zapsáni.
 
Dojde-li k hospitalizaci voliče v zařízení mimo území volebního okrsku, kde má volič trvalý pobyt, po uzavření stálého seznamu voličů, tj. ode dne 26. května 2010 od 16.00 hodin, je tato skutečnost považována za faktickou překážku ve výkonu volebního práva.
 
Voliči, který je v nemocnici nebo v obdobném zdravotnickém zařízení, a není zapsán ve zvláštním seznamu voličů nebo nemá voličský průkaz anebo nemá trvalý pobyt v okrsku, kde se nemocnice nebo obdobné zdravotnické zařízení nachází, nemůže okrsková volební komise umožnit hlasování.


Odbor všeobecné správy, 12.2.2010

vytisknout  e-mailem