Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Možná to mám jednodušší, protože v armádě se vydávají rozkazy

Všední život se tu řídí pravidly, jež jsou v mnohém podobná těm v civilním světě, další okruh činností ovšem vyžaduje zvláštní režim. Jak vypadá život ve vojenských újezdech? ptali jsme se přednosty druhého největšího újezdu Libavá, plukovníka Josefa Dřímala.
 
Jaké pravomoci a povinnosti jsou spojeny s vaší funkcí?
Být v čele vojenského újezdu je srovnatelné s postavením starosty. Navíc ovšem řeším úkoly spojené s řízením a koordinací využití vojenského újezdu všemi složkami Armády České republiky i vlastníky pozemků. Dohlížím také na křížící se požadavky v celém prostoru, nedílnou součástí mé práce je rovněž vydávat povolení k vstupu na území újezdu. Vzhledem k hrozícím úrazům, majetkovým újmám a dalším nebezpečím je právě tohle velice důležité. A málem bych zapomněl – v mé kompetenci je také například i oddávání snoubenců.
 
V čem spočívají další odlišnosti mezi výkonem přenesené působnosti ve vojenském újezdě a v běžné obci?
Státní správu na území újezdu vykonáváme jako klasický obecní úřad, pouze podle zákona o zajišťování obrany České republiky. Ten však důsledně nestanovuje, v jakých dimenzích je aplikován zákon o obcích. V přenesené působnosti plníme například činnosti matričního a stavebního úřadu, správu v oblasti vodního hospodářství nebo ekologie. Jsou ale některé oblasti, jejichž správou jsou v rámci územního celku pověřeny úřady mimo území újezdu. Různé další činnosti, jako třeba přestupková řízení, pro nás vykonává magistrát města Olomouce.
 
Kolik má újezdní úřad vojenského újezdu přibližně pracovníků?
Každý z újezdních úřadů má jiný počet zaměstnanců, který se odvíjí podle rozlohy, počtu obyvatel a podmínek vojenského újezdu. Libavá je druhým největším újezdem s největším počtem trvale žijících obyvatel. Proto na místním újezdním úřadě pracuje kromě mě osm dalších zaměstnanců – zástupce přednosty, ekonom, technik a pět referentů státní správy a samosprávy. Každý má na starosti svoji specializovanou agendu.
 
Můžete mezi projekty státní správy rozlišit ty, které vám ulehčují práci a ty, které ji spíše komplikují?
Pozitivně hodnotím zejména Czech POINT, žádané jsou výpisy z trestního rejstříku. Osvědčily se i datové schránky. Nezbytné však je vybudovat přípojky k internetu do každého domu. Závažné nedostatky ovšem nacházím v tvorbě zákonných norem všeobecně. Nejen, že si zákonodárci neuvědomují dopady zákona, oni ani neusměrňují jednotný výkon státní správy. Mám tím na mysli například datový formát zpracovaných územně analytických podkladů, nebo sestavy výpočetní techniky pro Czech POINT. Tedy nákup materiálů, který není využíván. Podporuji rozvoj elektronizace státní správy, je to dobrá cesta přes všechna její stávající zadrhávání. Některá rozhraní se mi zdají nepřehledná a zbytečně náročná. Zřetelné komplikace mi přináší zákony upravující oběh dokumentů v organizaci. To jsou však interní problémy Ministerstva obrany a podřízených složek.
 
Jaké výhody a nevýhody přináší život lidem ve vojenských újezdech?
Obyvatelé, kteří zde žijí na povolení, jsou s příslušnými podmínkami zdejšího života dopředu seznámeni. Jeho hlavní devizou jsou krátké vzdálenosti do místa výkonu práce a čisté životní prostředí. Na druhou stranu žijí obyvatelé velmi blízko výcvikových zařízení a jsou tak obtěžováni nežádoucími produkty výcviku, tedy hlukem nebo prachem.
 
Jaké druhy zaměstnání tady převažují?
Nejvíce jsou zde zastoupení vojáci z povolání, zaměstnanci vojenských lesů, jejich rodinní příslušníci a také osoby, které zajišťují pro trvale žijící obyvatele služby – zejména učitelé nebo obchodníci.
 
Mohou obyvatelé vojenských újezdů volit obecní zastupitelstvo?
Přestože jsou újezdy právní jednotkou, nejsou obcemi, a tak v nich platí řada výjimek. Například přednosta není volen, ale jmenován ministrem obrany, a pracovníci újezdního úřadu jsou zaměstnanci armády. Občané, žijící ve vojenském újezdu Libavá trvale, si mohou volit takzvané občanské aktivy. Jde o výbory, které mi pomáhají řešit problémy zdejších obyvatel. Občanské aktivy nejsou zřizovány ve všech vojenských újezdech, protože zákon o zajištění obrany České republiky podmiňuje jejich vznik požadavkem nadpoloviční většiny obyvatel. Pravdou je, že bez jejich pomoci bych takový přehled o dění v jednotlivých sídelních útvarech neměl.
 
Co podle vás obyvatele, žijící ve vojenském újezdu i mimo něj, trápí?
Odlehlost obydlených částí vojenského újezdu a s ní spojená dopravní obslužnost. Například Luboměř pod Strážnou je od Libavé vzdálena 24 kilometrů a autem tuto vzdálenost ujedete za méně než tři čtvrtě hodiny. Za použití hromadných dopravních prostředků je cesta se třemi přestupy dlouhá 110 kilometrů a trvá čtyři hodiny.
 
Co naopak přináší komplikace vám jako přednostovi újezdu?
Tou nejviditelnější komplikací je skutečnost, že vojenský újezd není obec. S tím je spojena spousta zákonných omezení, která je nutno řešit jiným způsobem. Příkladem je plnění funkce zřizovatele základní školy. Díky pochopení kraje je tato funkce přenesena na něj a náklady na její provoz jsou hrazeny z rozpočtu armády. Stejné komplikace přináší nemožnost smluvně zabezpečit některé funkce, které bychom mohli uhradit, ale nelze na ně uzavřít veřejnoprávní smlouvu. Příkladem je odchyt a umístění toulavých zvířat do útulku.
 
Ne každý ví, že máte také na starosti územní zásobování pitnou vodou, odvod a čištění odpadních vod, že příslušníkům vojenských jednotek i civilnímu obyvatelstvu zajišťujete také ambulantní péči. Jak se vám tyto úkoly daří plnit?
Chápeme zabezpečení pobytu obyvatelstva i cvičících jednotek jako komplex činností a služeb plněných v jejich prospěch. Každou oblast služeb má na starosti jiná organizace, přednostovi a jeho úřadu přísluší zejména kontrolní, řídící a koordinační činnost mezi subjekty. Není to lehké, ale v podobném prostředí pracují i starostové obcí. Možná to mám jednodušší, protože v armádě se vydávají rozkazy, které také musí být plněny. Na druhou stranu – lidé, s jejich přednostmi i chybami, jsou všude.

Oblastí vojenského újezdu protékají řeka Odra a také Libavský potok, Velička, Heřmanský potok či Jezernice. Dotkly se vás nedávné povodně?
Vojenský újezd Libavá se rozkládá na náhorní rovině. Většina vodních toků zde pramení a než se koryta toků naplní, opouští území újezdu. Došlo k několika haváriím technického zařízení, zatím se ovšem následky vždy podařilo minimalizovat.
 
V naší zemi existuje v současné době pět vojenských újezdů. Jak se jejich řízení a využití liší?
Všechny újezdy jsou v zásadě řízeny stejnými pokyny a nařízeními Ministerstva obrany. Na základě místních podmínek se však liší zejména jejich výcvikové určení. Rozdílný je také počet obyvatel v sídelních útvarech a z toho vyplývající potřeby. Některé vojenské újezdy mají přímou návaznost na okolní infrastrukturu. U našeho vojenského újezdu občas řešíme zajištění životních potřeb. Všechny trable, se kterými jsem se zde setkal, se ale podařilo vždy vyřešit. Záleží na pochopení a spolupráci mezi újezdním úřadem a ostatními orgány státní správy. Velkou výhodou vojenského újezdu Libavá je, narozdíl od jiných vojenských újezdů, veřejně deklarovaná podpora krajských orgánů.
 
Jak je zajištěno vojenské využití újezdu Libavá?
Vzhledem k tomu, že vojenské újezdy jsou využívány nejen pro výcvik jednotek Armády České republiky, kříží se zde požadavky vojenských předpisů pro ochranné oblasti střelnic na straně jedné a na straně druhé požadavky hospodařících Vojenských lesů a statků pro přístup a hospodaření s majetkem. Je nutné přihlížet také k potřebám ochrany přírody a v neposlední řadě k běžnému životu občanů. To vše je zapotřebí koordinovat. Pravdou je, že na vojenské využití újezdu se soustřeďují vyšší požadavky. Výcvik je skutečně intenzivní a jednotky se častěji střídají. A není divu, vždyť voják má cvičit a ne ležet na kavalci.
 
Krajina vojenského újezdu jistě láká k návštěvám turisty. Za jakých podmínek a na jak dlouho mohou do vojenského prostoru vstoupit?
Před rokem 1989 bylo vydání povolení ke vstupu nemyslitelné. V rámci otevírání se veřejnosti byly nyní vyčleněny oblasti, ve kterých jednotky cvičí bez použití ostré munice a kde nehrozí nebezpečí úrazu nálezem vojenského materiálu. Do těchto oblastí je v sobotu, neděli a ve státní svátek umožněn vstup bez povolení. Jinak je vstup do prostoru bez příslušného povolení zakázán. Vydaná povolení se řídí podle metodického pokynu Ministerstva obrany a výnosu přednosty. Žádost o vydání povolení ke vstupu a vjezdu na území vojenského újezdu si lze vyzvednout v úřední dny na újezdním úřadě, nebo vytisknout z jeho internetových stránek. Řádně vyplněnou a podepsanou žádost je nutné doručit úřadu alespoň čtrnáct dní před vstupem do prostoru.
 
Co byste na Libavé neměnil?
Především přírodu. O vysoké kvalitě chovu zvěře svědčí i udělení prestižní ceny Edmonda Blanca v roce 2006. Cena je udělována pouze těm subjektům, které hospodaří trvale udržitelným způsobem a zároveň vytváří co nejlepší podmínky pro život a řízený chov zvěře. Také mě těší místní spolupráce s občany. Ve Slavkově funguje Klub volného času mládeže, v Opavě Junák a ve Velkém Týnci 19. skautské středisko. Skauti výrazně pomohli při obnově kostela ve Staré Vodě. Byla dokonce navázána spolupráce s bývalými německými obyvateli. Pořádají se také společné akce armády a civilních institucí, například cykloturistická akce Bílý kámen.
 
Text Teresa Babková
 

vytisknout  e-mailem