Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Moravská Třebová: Cesty k rozvoji desetitisícového města

Současný starosta stojí v čele města Moravská Třebová druhé volební období, kterému předcházelo jeho čtyřleté působení ve funkci místostarosty.

Miloš Izák, starosta města Moravská Třebová. Foto: archiv města Moravská Třebová. Miloš Izák, starosta města Moravská Třebová. Foto: archiv města Moravská Třebová.
Kandidaturu v posledních volbách jsem zvažoval, avšak stejně jako na počátku mojí činnosti v samosprávě, i tentokrát jsem se nakonec rozhodl zapojit aktivně do práce pro rozvoj našeho města, zejména u vědomí dvou zásadních skutečností: že je nutno pokračovat v nastolených projektech, jichž jsem z minulosti garantem, a rovněž proto, že se o přízeň voličů v našem městě ucházely skupiny, které v současné době nejsou podle mého názoru teoreticky, prakticky a zejména morálně připraveny město zodpovědně vést. Proto jsem i přes určitou únavu z dennodenního zápasu o zlepšení postavení našeho města v ekonomickém prostředí, v jeho vnímání státními orgány, ale i veřejností, nabídku na místo lídra městské kandidátky ČSSD znovu přijal. V prvních letech práce pro samosprávu bylo mojí metou se co nejdříve zapracovat v nové pozici a orientovat se pokud možno co nejlépe v komunální politice, se kterou jsem se do té doby setkal jen okrajově. Zároveň jsem pokládal za nutné scházet se při své práci s lidmi jak ze sféry obecní samosprávy a státní správy, tak především s moravskotřebovskou veřejností. Doufám, že jsem mezi lidmi vnímán jako člověk, který vždy ochotně komunikuje, vyslechne jejich problémy a snaží se jim maximálně pomoci s jejich řešením.
 

Bezpečnost, školství a doprava

Ve své činnosti se kromě spolupodílu na rozhodování o investičních rozvojových krocích zaměřuji hlavně na otázku zlepšování bezpečnosti ve městě.
Moravská Třebová. Foto: archiv města Moravská Třebová.Moravská Třebová. Foto: archiv města Moravská Třebová.
Zásadním problémem se mi zdály podmínky a způsob práce městské policie. Při nástupu do funkce jsem shledal, že služebna městské policie je odstrčena mimo centrum, v Zahradnické ulici. Tam byla pro veřejnost obtížně dosažitelná a ani podmínky pro její činnost nebyly ideální. V souvislosti se změnami, které s sebou přinesla reorganizace správy bytového fondu ve městě, jsem se zasadil o to, aby byl pro městskou policii uvolněn objekt po kancelářích správy nemovitostí, v centru, v těsné blízkosti služebny obvodního oddělení Policie České republiky. Strážníkům dnes tyto prostory slouží nejen jako služebna, ale je v nich také umístěno obslužné pracoviště kamerového systému a pult centralizované ochrany. Je to velmi výrazný krok kupředu, neboť na pult provozovaný městem jsou už dnes napojeny nejen objekty v majetku města, ale také zájemci z řad obyvatel. Kromě prostorových podmínek se však především v městské policii podařilo zlepšit personální situaci. S příchodem nového velitele se změnila vnitřní komunikace, zaktivizoval se tým strážníků a velmi se zlepšil obraz městské policie navenek.
 
Dalším důležitým úkolem, který jsem si vzal za svůj, bylo zkvalitnit stav školských zařízení a vytvořit koncepci základního školství. Budovy jsou v majetku města a jak objekty základních, tak objekty mateřských škol vyžadují značné investice do zlepšení jejich stavu. Většina z nich byla částečně modernizována jak stavebně, tak vybavením, což jsme si také předsevzali ve volebním programu, a největší investiční akce – regenerace mateřské školy v Jiráskově ulici – se povedla na výbornou, ke spokojenosti pedagožek, rodičů, a zejména dětí. V oblasti školství je však stejně důležité vyřešit organizační strukturu moravskotřebovských základních škol. Pro nové zastupitelstvo se dokončuje příprava koncepce optimalizace základního školství. Aktuálně je zadána týmu odborníků a měla by navrhnout možné cesty, jak zajišťovat výchovně-vzdělávací proces ve městě co nejefektivněji, bez zbytečných nákladů, zejména provozních.
 
Moravská Třebová. Foto: archiv města Moravská Třebová.Moravská Třebová. Foto: archiv města Moravská Třebová.
Další oblastí veřejného života, na kterou občané kladou důraz a spojují ji s možností výrazně zlepšit životní podmínky, je dopravní bezpečnost ve městě. Situace se významně mění zejména na největším moravskotřebovském sídlišti Západní, v souvislosti se zdárně provedenou revitalizací této obytné zóny. Součástí projektu je již téměř dokončená změna dopravního značení a zřízení většího počtu parkovacích míst. V posledních letech se nám podařilo také podstatně zdokonalit dopravní obslužnost v intravilánu města. Ve spolupráci s tehdejším vedením ČSAD jsme smluvně zajistili příměstskou dopravu, zřídili jsme pro ni zastávková místa a ČSAD Ústí nad Orlicí ji už několik let zajišťuje v rámci svých běžných linek. Nyní jsme podpořili soukromého autobusového dopravce, který vyslyšel přání studentů třebovské Vojenské střední školy Ministerstva obrany stran přepravy po několikakilometrové trase z vlakového nádraží na ubytovnu školy. Zbrusu nová linka bude sloužit nejen studentům, ale i ostatním místním občanům.
 

Finance a zase finance

Moravská Třebová je desetitisícové město, které se stejně jako jemu velikostně podobná sídla potýká s nepříznivým vývojem financování v rámci veřejných rozpočtů. Nechci se vyjadřovat k volebním obdobím před mým působením ve funkci starosty. Významným výsledkem politiky současné koalice je fakt, že Moravská Třebová čerpala v období let 2011–2013 nejvyšší průměrnou dotaci na hlavu ve výši 20 043 korun, čímž se zařadila na první místo v České republice (viz HN 8. 9. 2014). Další města a obce v žebříčku byly na příčkách za námi s mnohatisícovým rozdílem hodnot.
 
Díky úspěšné administraci dotací se nám totiž v posledních pěti letech podařilo uskutečnit dvě velké akce. Jsou navíc těmi nejdůležitějšími, jimiž se město v novodobé historii může chlubit. Jedná se o odkanalizování tří městských částí – Udánek, Boršova a Sušic – a modernizaci městské čistírny odpadních vod, to vše v hodnotě více než dvě stě padesát milionů korun zajištěných výhradně z dotací. Pro zvýšení cestovního ruchu jsme z dotací vytvořili projekt Cesta od renesance k baroku, který připomněl nejen přespolním, ale i domácím, že Moravská Třebová je město s obrovskou architektonicko-historickou hodnotou. Pro následující léta máme v plánu zejména řešit nepříliš příznivou ekonomickou situaci, vybudovat nové průmyslové zóny, revitalizovat brownfields. Především však aktivně prosazujeme zahájení výstavby páteřní ekonomické spojky, rychlostní komunikace R35 na trase z Hradce Králové na Mohelnici přes Moravskou Třebovou.
 
V těchto dnech jsme schválili rozpočet na rok 2015. Město na tom není s financemi dobře, ale v rámci rozpočtů minulých let jsme si nevedli špatně a stále máme potřebné finanční rezervy. Přesto pociťuji jako všichni starostové jen pramalou podporu obcí a měst od státu. Ten by se měl při finančním mentoringu zaměřovat na zvýšení efektivity financování především ve svých ústředních orgánech a méně na obce a města, která se pro zachování vlastní životaschopnosti chovají rozpočtově nejukázněněji. Připravovaný zákon o kontrole veřejné správy u mě zatím vzbuzuje obavu, že se nám ještě přitíží.
 

Výhledy

Před novým vedením města zůstávají do budoucnosti významné a často složité úkoly, ať už se jedná o monitoring a snižování kriminality, ochranu veřejného pořádku, nebo zlepšování všech ostatních oblastí života ve městě. Deficit vidím v činnosti agendy Zdravé město Moravská Třebová, jež by si zasluhovala zřízení samostatného pracovního místa, chybí prostředky na zbudování sociálních zařízení, která by pomáhala sociálně znevýhodněným skupinám. Sem patří například výstavba startovacích bytů pro mladé lidi opouštějící dětský domov, jejichž absence byla definována už před léty jako jeden z významných problémů města. Osobně bych rád viděl do budoucna město maximálně bezpečné, s dobře spravovaným majetkovým fondem, s optimálním poskytováním vzdělávacích a sociálních služeb. Věřím, že jsme spolu s místostarosty Václavem Mačátem a Pavlem Brettschneiderem, členy minulého zastupitelstva a rady města, vykonali v uplynulém volebním období pro město mnoho přínosného. V současném zastupitelstvu jsme připraveni pokračovat a připravovat další potřebné projekty pro rozvoj a zlepšení života všech skupin obyvatel Moravské Třebové.
 
Miloš Izák

 
JUDr. Miloš Izák je starostou města Moravská Třebová.
 

 

 

 

vytisknout  e-mailem