Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministři vnitra jednali o situaci v Sýrii

Aktuální situace v Sýrii a její dopady na oblast migrace a uprchlictví bylo jedno z hlavních témat neformálního zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Nikósii. Jednání, které se uskutečnilo v pondělí 23. července 2012, se zúčastnil i ministr vnitra Jan Kubice. 

„Velmi oceňujeme politiku otevřených dveří, kterou vůči syrským uprchlíkům dosud praktikují sousední země, zvláště Turecko a Jordánsko, a pomoc ze strany UNHCR a IOM,“ řekl k aktuální situaci v Sýrii ministr Jan Kubice. Připomněl, že Česká republika poskytla těmto státům jako gesto finanční solidarity prostřednictvím UNHCR a Mezinárodního výboru Červeného kříže finanční pomoc ve výši 6,5 milionů korun. „Na začátku července pak vláda ČR schválila rozšíření humanitárního programu Medevac právě do Sýrie. V blízké době tak můžeme očekávat, že se do Česka přiletí léčit několik syrských pacientů, kteří se stali oběťmi zásahu režimních vojsk,“ dodal ministr.
 
Ministři také vyjádřili během jednáni hlubokou lítost nad událostí, která se stala minulý týden v Burgasu.
 
Dále projednali třetí výroční zprávu o imigraci a azylu, která se věnuje vývoji v oblasti migrace a mezinárodní ochrany v průběhu loňského roku. Dalším tématem zasedání pak byla například problematika kybernetické bezpečnosti a boj proti kyberkriminalitě, který obecně patří mezi hlavní priority v oblasti vnitřní bezpečnosti členských států.
 
 
 
Markéta Andrová
zástupkyně ředitele odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem