Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministři vnitra jednali na společném zasedání vlád ČR a SR ve Valticích

Dne 11. listopadu 2019 se na zámku Valtice uskutečnilo sedmé společné zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a slovenská ministryně vnitra Denisa Saková spolu hovořili o migraci, spolupráci v oblasti hybridních hrozeb nebo o nové smlouvě o policejní spolupráci. 

Český ministr vnitra Jan Hamáček a slovenská ministryně Denisa Saková se shodli na potřebě hledání nového řešení evropské migrační a azylové politiky. To by podle nich mělo být založeno na posilování spolupráce se zeměmi původu a tranzitu, aktivním působení mimo území EU a ochraně jejích hranic. „Dlouhodobě máme stejný názor, a to nejen se Slovenskem, ale i v celé skupině V4, že nejúčinnější je pomáhat už na místech, kde problém s migrací vzniká. Rozhodně odmítáme jakýkoliv mechanismus povinných kvót,“ sdělil k tomu Jan Hamáček.

Při debatě o boji proti hybridním hrozbám ministr ocenil spolupráci mezi oběma zeměmi, která probíhá formou výměny informací, expertiz a příkladů dobré praxe. „Za českou stranu máme velký zájem na dalším prohlubování spolupráce v této oblasti i do budoucna,“ řekl pak Jan Hamáček.

Obě strany se rovněž shodly na potřebě brzkého uzavření nové smlouvy o policejní spolupráci. Ta by měla být komplexním dokumentem, který umožní ještě efektivnější spolupráci bezpečnostních orgánů obou států. Upraví moderní formy policejní spolupráce, jako jsou například přeshraniční zásahy při bezprostředním ohrožení života či zdraví osob, spolupráci při dočasném znovuzavedení kontrol na hranicích nebo předávání osob mezi státy.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem