Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministři vnitra diskutovali o budoucích krocích EU v oblasti vnitřních věcí a o aktuální situaci na Ukrajině

V pondělí 3. března 2014 se v Bruselu sešli ministři vnitra EU, aby prodiskutovali směřování Evropské unie v oblasti vnitřních věcí v následujících letech. 

V roce 2014 končí platnost Stockholmského programu, který například přinesl větší ochranu základních práv za současného posílení policejní spolupráce v rámci Europolu a lepšího fungování volného pohybu osob v rámci schengenského prostoru. Z toho důvodu se nyní ministři vnitra zabývají přípravou nového víceletého strategického rámce a zamýšlejí se nad společnými prioritami, které by měly dále rozvíjet bezpečnost i práva evropských občanů. Jednání se za českou stranu zúčastnila Kateřina Flaigová, vrchní ředitelka sekce pro mezinárodní vztahy.  

V rámci tohoto zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ministři vnitra také vyjádřili své znepokojení nad vývojem situace na Ukrajině a připravenost vypořádat se s případnými důsledky pro Evropskou unii. Ministři vnitra také přivítali závěry mimořádného jednání Rady ministrů zahraničních věcí EU, které se konalo ve stejném termínu.
 
Na okraj Rady se rovněž sešli ministři vnitra Salcburského fóra, jehož členem je také Česká republika, a deklarovali připravenost spolupracovat a koordinovat společná opatření v souvislosti s mimořádnou situací na Ukrajině.
 
Česká republika už v rámci humanitárního programu Medevac, který je v gesci Ministerstva vnitra, poskytuje léčbu 27 zraněným ukrajinským demonstrantům. Pokud bude potřeba, mohla by Česká republika nabídnout léčení i dalším.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
 

vytisknout  e-mailem