Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra: pošty v malých obcích rušit nebudeme

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se sešel s předsedou Sdružení měst a obcí ČR Františkem Luklem. Tématem schůzky byla situace v České poště. 

Oba se shodli, že Česká pošta je strategický státní podnik, který garantuje přenos důležitých informací, zásilek, zboží nebo finančních prostředků po celém území České republiky. "Starosty z menších obcí znejistila premiérova slova o tom, že Česká pošta je mrtvá a měla by se transformovat na akciovou společnost, takže se obávají omezení služeb a rušení poboček České pošty," uvedl František Lukl. "Pošta bývá poslední institucí, která na vesnici zbyla a má pro zdravý život důležitý význam," dodal Lukl.

Ministr vnitra obavy starostů vyvrátil. "Uklidnil jsem pana předsedu Lukla, pobočky České pošty se rušit nebudou. Je to spojovací bod mezi státem a občanem, který musí být dál dostupný i na venkově," řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Odmítl, že Česká pošta je mrtvá, naopak zdůraznil, že se po letech podařilo vyřešit financování služeb, jež si u České pošty objedná zákonem stát: Garantované doručování zásilek a pro všechny dostupnou síť.

Plán generálního ředitele Romana Knapa, který v těchto dnech schvaluje dozorčí rada, poštu vyvede ze ztráty do tří let, zkvalitní služby a stabilizuje ji personálně. "Pošta bude stát na třech službách: poštovní, finanční a komerční služby, které se nebudou překrývat, ale doplňovat. Zlepší se doručování balíků a nikdo nikoho nebude při vyzvednutí doporučeného dopisu přesvědčovat k pojištění nebo nákupu zboží," doplnil Hamáček. Podle ministra vnitra se po dlouhé době stagnace podařilo nastartovat změny, které Českou poštu změní v moderní instituci, na kterou budou hrdí nejen zaměstnanci, ale všichni občané.

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

  

vytisknout  e-mailem