Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra ocenil projekt Nadace Charty 77 Senzační senioři

Zvláštní cenu ministra vnitra v oblasti rozvoje informačních a komunikačních technologií získala za rok 2012 Nadace Charty 77. Ta se v projektu Senzační senioři (SENSEN) rozhodla využít ICT technologie k podpoře aktivního života občanů seniorského věku.  

Jan Kubice ocenil Nadaci Charty 77 za vyvinutí unikátní sociální sítě určené speciálně pro seniory, kteří nechtějí žít pasivně. Sociální síť má mj. sloužit k výměně zkušeností a nabízet prostřednictvím informačních technologií možnosti aktivního života těm seniorům, kteří nechtějí být odstaveni na vedlejší kolej.
 
Za Jana Kubice cenu předal řediteli projektu Zdeňku Procházkovi náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský 2. dubna 2012 během konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové.
 
Ondřej Veselský vyzdvihl už samotný nápad vyvinout sociální síť, která nebude sloužit pouze k zábavě, ale která bude mít i jasný smysl a sledovat konkrétní cíl. „Moderní technologie mohou pomáhat všem bez rozdílu věku. Vím, jak může být těžký život seniora, například kvůli osamělosti, proto vítám jakékoliv příležitosti k tomu, aby jejich život byl bohatší, plnohodnotnější. Navíc letošek je Evropským rokem aktivního stárnutí, takže tento projekt zapadá do celoevropského kontextu,“ uvedl náměstek Veselský.
 
Senioři nestojí o soucit
Zdeněk Procházka při převzetí ceny vysvětlil, že smyslem projektu SENSEN je také pomoci bourat předsudky, že „starší lidé“ chtějí pouze vysedávat v parku a moderní technologie neumí využívat.
 
„V České republice žije dnes zhruba 1,5 milionu lidí starších 60 let, do roku 2050 pak bude v seniorském věku téměř jedna třetina občanů Česka. Naše zkušenosti říkají, že většina těchto lidí nestojí o soucit ani o nabídky prožití klidného, pasivního stáří. Chtějí být aktivní a uplatnit svou důstojnost opřenou nejen o věk, ale především o své lidské a občanské kvality,“ doplnil ředitel projektu. Procházka také vyjádřil naději, že sociální síť zaujme i mladší generace, které díky ní pochopí, že se mohou seniory v mnohém inspirovat
 
Uživatelsky jednoduchou a bezpečnou sociální sít spustí Nadace 1. května 2012. Součástí projektu SENSEN bude také webová stránka s poradenstvím v sociálních či právních oblastech. Web bude navíc interaktivně propojený s televizním pořadem o počítačích „Počítář“, který seniorům umožní co nejlehčí vstup do světa PC a internetu.
 
Další informace najdete na stránkách projektu www.kontobariery.cz/Projekty/SenSen.aspx.
 

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem