Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Ivan Langer se zúčastní oslavy dokončení vstupu Švýcarska do Schengenu

Ministr vnitra Ivan Langer, švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz a místopředseda Evropské komise Jacques Barrot se v pátek, 27. března 2009, zúčastní oslavy dokončení vstupu Švýcarska do schengenského prostoru. 

Oslava na curyšském letišti završí proces přistupování Švýcarska do společného prostoru bez vnitřních hraničních kontrol. Hraniční kontroly na letištích budou zrušeny 29. března. Schengen bude nyní tvořen 25 členskými státy. Z mapy "Evropy bez hranic" zmizí poslední bílé místo, nacházející se téměř v jeho samotném středu. Součástí Schengenu se navíc stane další nečlenský stát EU.

Ministerstvo vnitra si dokončení rozšíření Schengenu o Švýcarsko stanovilo jako svoji prioritu v oblasti schengenského hodnocení během Českého předsednictví. Tu nyní můžeme považovat za splněnou.

Změny se budou týkat nejenom švýcarských letišť, ale i letišť všech schengenských států. Např. letiště Praha Ruzyně bude odbavovat lety z/do Švýcarska z terminálu 2 a nikoliv terminálu 1, jako tomu bylo doposud. Pro usnadnění této změny byl zvolen 29. březen: kromě změny času dochází především ke změně leteckých řádů.

  

Markéta Matlochová
tisková mluvčí CZ PRES

  


25. března 2009

vytisknout  e-mailem