Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přijetí Pražské Společné deklarace o migraci

Ministr vnitra Ivan Langer: "Připravili a přijali jsme 'Pražskou Společnou deklaraci o migraci'. Umožňuje lepší spolupráci při budování migračních partnerství." 

Ve dnech 27. - 28. dubna 2009 se v Praze uskutečnila ministerská konference "Budování migračních partnerství". Svým rozsahem se jedná o největší akci, kterou Ministerstvo vnitra během českého předsednictví pořádalo. Zároveň šlo o jednu z největších akcí během celého českého předsednictví. Celkem 50 delegací se sešlo nad společným řešením otázek migrační politiky. Konference by měla posunout evropský model azylu a migrace směrem na východ a jihovýchod, a ve finále tak rozšířit v Evropě pocit bezpečí.

"Migrační politika je jednou z klíčových priorit Ministerstva vnitra, a to nejen během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Jsem hrdý na to, že jsme připravili a zorganizovali tuto konferenci. Připravovali jsme ji dva roky. Stojí za ní odhodlání a tvrdá práce celého týmu lidí. Jen skvělý tým se silnou vizí se může pustit do takové akce. My jsme to dokázali. Pro myšlenku ministerské konference jsme získali naše evropské partnery a evropské instituce. Koncept 'Globálního přístupu k migraci' ze Středozemí a Afriky byl v roce 2007 rozšířen na regiony, které sousedí s Evropskou unií na východě a jihovýchodě. My jsme se toho chopili a uvedli jsme tuto politiku společně se všemi partnery do praxe. Připravili jsme a schválili společnou deklaraci všech zúčastněných zemí. Považuji to za obrovský úspěch," uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

Historický okamžik
Ministerstvo vnitra České republiky uspořádalo první setkání takového typu. V Praze se díky týmu z ministerstva setkali ministři zodpovědní za migraci ze zemí Evropské unie/Schengenu, jihovýchodní Evropy, východní Evropy a střední Asie.

Vzájemné vztahy založené na partnerství
Ministři na této konferenci mj. vymezili konkrétní oblasti migrace, ve kterých budou společně pracovat. Vrcholem konference bylo přijetí "Pražské Společné deklarace o migraci". Podporu partnerství i společné deklarace podtrhuje osobní účast 24 ministrů z 50 zúčastněných zemí.

Odvaha a tvrdá práce
Příprava konference začala již v roce 2007. Během německého předsednictví byl tehdy za velké podpory České republiky koncept "Globálního přístupu k migraci" ze Středozemí a Afriky rozšířen na regiony, které sousedí s Evropskou unií na východě a jihovýchodě. V roce 2008 se za slovinského předsednictví Ministerstvo vnitra ČR podílelo na vyhodnocení dosavadních zkušeností České republiky. Za následujícího francouzského předsednictví získalo pro myšlenku ministerské konference evropské partnery a evropské instituce. To se úspěšně podařilo a konání konference se stalo součástí Evropského paktu o imigraci a azylu, který schválila Evropská rada. Ale až během českého předsednictví uvedlo Ministerstvo vnitra tuto politiku společně se všemi partnery do praxe a vytvořilo společnou deklaraci k migraci.

Pěti hlavními tématy rozpracovanými v "Pražské Společné deklaraci o migraci" a diskutovanými v rámci ministerské konference jsou:

  • Nelegální migrace: prevence a boj proti nelegální migraci.
  • Readmise, návraty a reintegrace: podpora přijetí, dobrovolných návratů.
  • Legální migrace: lepší řízení legální migrace s důrazem na pracovní migraci.
  • Integrace: další podpora integrace legálně pobývajících migrantů.
  • Migrace a rozvoj: využití migrace pro rozvoj.
     

Reportáž z konference (video na www.youtube.com)

Online zpravodajství z konference v anglickém jazyce na Twitteru: www.twitter.com/bmp2009

Text deklarace v anglickém jazyce (pdf, 46 kB)

Text deklarace v ruském jazyce (pdf, 109 kB)

  

Markéta Matlochová
tisková mluvčí pro CZ PRES

  


28. dubna 2009

vytisknout  e-mailem