Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr Pecina: spolupráce s německými partnery v případě mimořádných událostí je bezproblémová

V úterý 27. srpna 2013 podepsali ministři vnitra České republiky a spolkových zemí Bavorska a Saska Martin Pecina, Joachim Herrmann a Markus Ulbig ujednání, které by mělo zpřesnit pravidla pro vzájemnou spolupráci mezi Českou republikou a Německem v případě živelních pohrom nebo velkých havárií.  

„Účinná a rychlá mezistátní pomoc výrazně přispívá ke snížení následků těchto událostí. Jde především o to co nejvíce eliminovat ztráty na životech a zdraví občanů i jejich majetku,“ vyzdvihl důležitost kooperace a vzájemné pomoci mezi státy v případě mimořádných událostí Martin Pecina ve svém projevu.
 
Česko-německá spolupráce v této oblasti úspěšně probíhá již více jak deset let na základě smlouvy o vzájemné pomoci mezi oběma státy. Podepsaná ujednání by měla především sladit činnost orgánů regionální samosprávy v příhraničních oblastech, které se na řešení mimořádných událostí podílí. Obě strany doufají, že to povede k dalšímu rozvoji spolupráce v rámci regionů česko-německého příhraničí.
 
„Z pohledu Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR je spolupráce s německými partnery bezproblémová.Například v letošním roce pomáhala německá jednotka při odstraňování následků povodní v Ústeckém kraji, každoročně se jak čeští, tak němečtí hasiči účastní několika zásahů na druhé straně hranice. V názoru na důležitost takové spolupráce a její prospěšnosti pro obě země panuje všeobecná shoda,“ dodává ministr Pecina.
 
Spolupráce Česka a Německa se neomezuje jen na problematiku likvidace následků živelních pohrom, velká pozornost je věnována i prevenci některých druhů havárií. Jsou organizována společná cvičení českých a německých záchranných složek, oba státy se rovněž informují o všech mimořádných událostech, které by mohly ohrozit území druhého státu.
 
 

 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem