Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra zřídilo od ledna přes 2 miliony datových schránek. Přihlašovací údaje lze získat i dodatečně

Ministerstvo vnitra úspěšně zřídilo přes 2 miliony povinných datových schránek – převážně živnostníkům a OSVČ, z menší části spolkům a nadacím. Vedle toho ale rostl zájem o datovky i mezi běžnými občany. Jenom v lednu vnitro zaznamenalo u dobrovolně založených datovek nepodnikajících fyzických osob nárůst o 239 % oproti předchozímu období. 

Od ledna 2023 Ministerstvo vnitra na základě zákona postupně zřídilo datové schránky všem subjektům vedeným v registru osob. Největší část z nových držitelů schránek tvoří podnikající fyzické osoby, tedy živnostníci a další OSVČ. Dále datovou schránku získaly všechny právnické osoby, které jsou evidované v registru osob a dosud datovou schránku neměly. Jedná se například o společenství vlastníků bytových jednotek, spolky a nadace. Celkový počet datovek, jejichž majitelům ministerstvo rozeslalo přístupové údaje, je za poslední tři měsíce 2 004 404. „Úkol zřídit více než 2 miliony datových schránek je úspěšně za námi. Během toho se navíc potvrdilo, že o datovku mají zájem i běžní občané. Třeba v lednu si datovou schránku dobrovolně zřídilo o 239 % nepodnikajících fyzických osob více než v předchozím období. Je to tedy jasný důkaz, že datová schránka není pro občany žádný strašák, ale moderní nástroj, jak jednat nejen se státní správou, říká ministr vnitra Vít Rakušan.

Informační kampaň ministerstva zvýšila zájem o datovky

V rámci povinného zavádění datových schránek spustilo Ministerstvo vnitra na podzim loňského roku informační kampaň o výhodách užívání datovek. V první fázi – v listopadu a prosinci – se kampaň zaměřila na oslovení živnostníků, aby si schránku zřídili dobrovolně ještě předtím, než jim bude zřízena ze zákona. To se, jak ukazují statistiky, povedlo na výbornou. Nárůst dobrovolně zřízených datových schránek živnostníky byl totiž v tomto období oproti předcházejícímu roku o 326 %. Od ledna do března se pak kampaň soustředila na podporu nových uživatelů datovek a na podporu dobrovolného zřizování běžnými občany. Během posledních měsíců se tak podařilo zvýšit povědomí veřejnosti o datových schránkách a zároveň ukázat, že datovky jsou jako jediný ověřený a státem garantovaný způsob komunikace perfektní nástroj, jak jednat nejen se státní správou. Služby eGovernmentu jsou obecně mezi občany stále populárnější, což ukazuje i příklad lednových prezidentských voleb, kdy si téměř 80 tisíc voličů zažádalo o voličský průkaz.

Další možnosti aktivace datovky

Občan si může snadno ověřit na webu mojedatovaschranka.cz, zda mu již byla nově vytvořena datová schránka, a to třeba zadáním IČ. Pokud by kvůli pobytu v zahraničí nebo dlouhé nemoci nestihl své přihlašovací údaje na poště vyzvednout, nic se neděje. V tomto případě může navštívit nejbližší pobočku Czech POINT, kde jej školení pracovníci dále navedou. Návštěva zabere jenom pár minut a služba je bezplatná. Další možností je aktivace přes identitu občana.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem