Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra vyjednalo u Evropské komise schválení dvou významných národních programů

V úterý 24. března 2015 schválila Evropská komise České republice národní program Azylového, migračního a integračního fondu. Už 19. března navíc komise schválila národní program Fondu pro vnitřní bezpečnost. Česko díky tomu získá na boj proti závažnému zločinu nebo např. na ochranu vnějších hranic cca 1,6 miliardy Kč. 

Ministerstvu vnitra se tento měsíc podařilo úspěšně vypořádat všechny připomínky a uzavřít půlroční vyjednávání s Evropskou komisí už v tzv. první vlně. „Vyjednávání s Evropskou komisí bylo velmi důkladné a podrobné. To, že se nám podařilo národní programy schválit v první vlně, zařadilo Českou republiku mezi úspěšné členské státy. V této vlně totiž Evropská komise schválila v rámci celé Evropské unie pouze pět programů Fondu pro vnitřní bezpečnost. Získali jsme tím jistotu finančních prostředků na důležité projekty v oblasti migrace nebo bezpečnosti,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských fondů Jiří Zmatlík. Pokud jde o Azylový, migrační a integrační fond, zde Evropská komise schválila 17 programů. 
 
V programovém období 2014–2020 bude moci Česká republika využít přibližně 32 milionů eur na provádění národního programu Fondu pro vnitřní bezpečnost a přibližně 27,5 milionu eur na provádění národního programu Azylového, migračního a integračního fondu, celkem tedy přibližně 1,6 miliardy Kč. Fond pro vnitřní bezpečnost se věnuje ochraně vnějších hranic, vízové politice nebo boji proti závažnému zločinu. Azylový program sleduje čtyři hlavní cíle, a to azylovou politiku, integraci, návraty a solidaritu.
 
Programy ostatních členských států bude Evropská komise schvalovat až po nezbytných legislativních úpravách v květnu 2015.
 
Odpovědný orgán těchto fondů na Ministerstvu vnitra musí nyní projít tzv. procesem určení. Audit ze strany Ministerstva financí, který je nutnou podmínkou pro určení, by měl být zahájen na konci dubna 2015. S vypsáním prvních výzev se nyní počítá na začátek června. Realizace projektů by tak měla být zahájena v průběhu druhého pololetí roku 2015.
 
Plné znění národních programů je k dispozici na webových stránkách Ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/nove-vicelete-obdobi-2014-2020.aspx.
 
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem