Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra vyjednalo finanční pomoc od Evropské komise, Česká republika dostane 670 mil. Kč

Evropská komise poskytne České republice kvůli válce na Ukrajině mimořádnou pomoc ve výši přibližně 670 mil. Kč. Finanční podporu získají i další čtyři státy, Česká republika je mezi nimi jedinou zemí, která nemá s Ukrajinou společné hranice. 

V České republice získalo dočasnou ochranu již téměř 350 tisíc občanů Ukrajiny. Z hlediska migrace tak Česká republika patří mezi nejvíce postižené země. I proto získá od Evropské komise z Azylového, migračního a integračního fondu mimořádnou finanční pomoc, do státního rozpočtu přibude 27, 4 mil. eur – přibližně 670 mil. Kč.

Zástupcům Ministerstva vnitra se navíc podařilo vyjednat výhodné podmínky, které Evropská komise dosud nepoužila, patří mezi ně především jednoduchá administrativa.

„Vážíme si toho, že nám Evropská unie pomáhá kompenzovat alespoň část nákladů, které nám kvůli válce na Ukrajině vznikly. Je to jasný důkaz toho, že Evropská komise vidí, pod jakým tlakem jsme, ačkoliv s Ukrajinou přímo nesousedíme,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan.

Evropská komise finančně podpoří také Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Česká republika je tak jediným státem, který na pomoc dosáhl, ačkoliv nemá s Ukrajinou společné hranice.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem