Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra vítá rozhodnutí Ústavního soudu

Ministerstvo vnitra vítá rozhodnutí Ústavního soudu, který dnes, ve čtvrtek 9. července 2015, zamítl návrh na zrušení zákona o státní službě. Cesta k odpolitizování státní správy je tak podle ministra vnitra Milana Chovance volná. 

Rozhodnutí Ústavního soudu zamítnout návrh na zrušení zákona umožní pokračovat v reformě státní správy, v jejím odpolitizování i zkvalitnění. Ústavní soud současně se zamítnutím návrhu vypustil ze zákona větu o systemizaci vybraných úřadů, tzv. nezávislých regulátorů.„Rozhodnutí Ústavního soudu vnímám jako dobrou zprávu nejen pro státní správu, ale i pro celou Českou republiku. Dnes se definitivně otevřela cesta nejen k odpolitizování, ale také ke zkvalitnění státní správy i k čerpání prostředků z evropských fondů. Chci znovu poděkovat všem, kteří se na vzniku zákona o státní službě podíleli. Respektuji také rozhodnutí Ústavního soudu o vypuštění věty o systemizaci. Rozhodnutí posiluje pozici vlády při schvalování systemizace, konkrétně určování počtu služebních míst a objemu prostředků na platy u tzv. nezávislých regulátorů,“ uvedl k nálezu Ústavního soudu ministr vnitra Milan Chovanec.
 
Stanovisko Ministerstva vnitra ke zrušení věty o systemizaci
Ústavní soud zrušil v zákoně o státní službě větu: „Jde-li o systemizaci Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Českého telekomunikačního úřadu, Energetického regulačního úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Českého statistického úřadu nebo Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, nemůže vláda bez souhlasu toho, kdo je v jejich čele, snížit počet služebních míst a objem prostředků na platy oproti systemizaci pro předchozí kalendářní rok.“
 
Smyslem ustanovení bylo zajistit výjimku pro tzv. nezávislé regulátory vyplývající ze specifického postavení těchto úřadů.
 
Nález Ústavního soudu posiluje pozici vlády při schvalování systemizace ve vztahu k tzv. nezávislým regulátorům, pokud jde o určování počtu služebních míst a objemu prostředků na platy.
 
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem