Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra uspořádalo informační den komunitárních programů pro oblast informační společnosti

Dne 20. ledna 2010 uspořádalo Ministerstvo vnitra Národní informační den komunitárních programů v oblast informační společnosti. Cílem tohoto semináře bylo podat posluchačům potřebné informace o dotacích z Evropské Unie v oblasti informačních technologií. 

Za resort Ministerstva vnitra přednášel Jiří Průša, Josef Hruška a Denis Gibadulin, úvodní slovo pronesl náměstek ministra vnitra pro informatiku Jaroslav Chýlek. Další prezentace přednesli Tomáš Skuček z Ministerstva průmyslu a obchodu, Romana Křížová ze společnosti CrossCzech a Eva Hillerová z Technologického centra Akademie věd ČR.
 
V průběhu přednášek byly posluchačům postupně představeny následující programy: CIP ICT-PSP (Program pro podporu politik v oblasti ICT zařazený v rámci Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace), Safer Internet (Bezpečnější Internet), ISA (Řešení interoperability pro evropské orgány veřejné správy) a 7. Rámcový program a zároveň potenciálním zájemcům zprostředkovaly i pohled na projekt ze strany hodnotitele.
 
Všechny programy nabízejí specifické možnosti financování pro orgány veřejné správy s tím, že zejména program CIP ICT-PSP je mimořádně vhodný i pro zapojení soukromého sektoru. Zájemci o předložení projektu se mohli v rámci informačního dne setkat se zástupci MV působícími jako národní kontaktní body pro výše uvedené programy a prodiskutovat návrhy svých případných projektů.
 
Prezentace z informačního dne dne:
 
Program Safer Internet (pdf, 544 kB)
Program ISA (1,38 MB)
Úvod do programu CIP (2,44 MB)
Představení programu a pracovní program pro rok 2010 (665 kB)
Projekty z pohledu hodnotitele
Jak se zapojit? (464 kB)
FP7 (7. rámcový program) a informační společnost (737 kB)
 
Komunitární programy představují jeden z finančních nástrojů Evropské unie. Na rozdíl od mediálně známějších strukturálních fondů jsou komunitární programy ve většině případů administrovány přímo příslušným útvarem Evropské komise v Bruselu nebo Lucemburku a finanční prostředky jsou alokovány dle jednotlivých programů, nikoliv jednotlivých států. Cílem komunitárních programů je podpora a prohloubení spolupráce mezi členskými zeměmi v různých specifických oblastech přímo souvisejících s politikami Společenství. Obecným pravidlem pro získání podpory je vytvoření partnerství mezi subjekty z různých států (konsorcium) a  evropská přidaná hodnota, kterou projekty deklarují nadnárodní význam.
 

Odbor koncepce a koordinace ICT ve veřejné správě, 16.2.2010

vytisknout  e-mailem