Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra rozšiřuje kapacity pro zadržené nelegální migranty

Ministerstvo vnitra jakožto rezort, který odpovídá za fungování migračního systému, rozhodlo kvůli rostoucímu množství zadržených nelegálních migrantů o rozšíření kapacit tzv. detenčních zařízení. Dnes, ve středu 5. srpna 2015, o tom informoval 1. náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti Jiří Nováček spolu s ředitelem služby cizinecké policie plk. Milanem Majerem. O chystaných krocích byli s předstihem informování také zástupci místních samospráv. 

Vzhledem k aktuální situaci s nelegální migrací v Česku i v zahraničí je pravděpodobné, že počty nelegálních migrantů budou i nadále růst. Rozšíření kapacit umožní jejich řádné zajištění. „Množství zadržených nelegálních migrantů na našem území od července stále roste. Kapacity detenčních zařízení Ministerstva vnitra jsou na svém limitu. Proto krizový štáb rozhodl o zvýšení kapacit v Bělé-Jezové pro tento týden o 94 stanových míst, k čemuž už od 4. srpna došlo. V pátek 7. srpna 2015 otevřeme areál Vyšní Lhoty s kapacitou 220 míst a v pondělí 10. srpna začne v Bělé-Jezové výstavba kontejnerových míst s kapacitou 128 osob,“ uvedl Jiří Nováček. Ministerstvo vnitra také pro potenciální rezervní potřeby připraví objekt v Drahonicích zapůjčený Ministerstvem spravedlnosti. To samé platí i u objektu Balková s možnou kapacitou 220 míst. O případném otevření těchto objektů se rozhodne podle aktuální potřeby.

Aktuální kapacity detenčních zařízení = 786 (566 Bělá, 220 zastávka u Brna)
Kapacity navýšené po 10. srpnu 2015 + 348 (128 Bělá, 220 Vyšní Lhoty)
Celkem do konce roku 2015 = 1134

Ředitel služby cizinecké policie plk. Milan Majer upozornil, že za první pololetí letošního roku policie zadržela 3018 nelegálních migrantů, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o 48 %. Jde o tranzitní nelegální migranty, z nichž někteří končí právě v detenčních zařízeních. Jen od 17. června do dnešního dne policie zadržela 1050 nelegálních migrantů a záchyt v posledních 14 dnech výrazně narostl. Denně jde o cca 40 nelegálních migrantů hlavně ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu.

 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem