Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra poskytne 40 mil. Kč na ochranu škol a veřejných prostranství

Ministerstvo vnitra pokračuje v souladu s vládní koncepcí se zvyšováním bezpečnosti měkkých cílů, tedy míst s výskytem většího množství osob, která mají nižší úroveň zabezpečení proti násilným útokům. Resort vnitra proto dnes, 8. listopadu 2018, spustil nový dotační program na zvýšení ochrany škol či veřejných prostranství. Dotační podpora je určena krajům, které mohou peníze využít na projekty neinvestičního charakteru. 

Program ochrany možných měkkých cílů je rozdělený na dvě části: na ochranu veřejných prostranství a objektů (akcí) veřejné správy a na ochranu a zabezpečení škol a školských zařízení. Žádost o dotaci předkládá kraj, který ji poté může přerozdělit obcím. Výzva je zveřejněna na stránkách (www.mvcr.cz https://www.mvcr.cz/cthh/clanek/dotacni-program-pro-ochranu-mekkych-cilu.aspx) a žádosti mohou kraje podávat do 14. února 2019. Dotační program bude spravovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra.

Dotace jsou určeny na neinvestiční projekty, jako je např. financování bezpečnostního pracovníka, zpracování bezpečnostních a koordinačních plánů, vyhodnocení ohroženosti měkkého cíle, možnost pořádat cvičení či školicí akce nebo vybavení tzv. safe haven, tedy bezpečného úkrytu.

Primárním cílem nového dotačního programu Ministerstva vnitra je i ochrana objektů veřejné správy, tedy úřadů. „Bezpečnou zemí se snižující se kriminalitou jsme se nestali jen tak ze dne na den. Je za tím dlouhodobá tvrdá práce policistů i kvalitní koncepční práce bezpečnostních expertů. Proto aktivně prosazujeme i podporujeme zvyšování ochrany škol, veřejných míst a dalších měkkých cílů,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že z toho důvodu přicházíme s dotačním programem pro kraje na zvýšení ochrany veřejných prostranství a objektů i akcí veřejné správy, škol a školských zařízení, v rámci kterého Ministerstvo vnitra rozdělí ze svého rozpočtu 40 milionů korun.

„Česká politika čerpá v oblasti ochrany měkkých cílů ze zkušeností našich britských nebo izraelských partnerů. Na základě těchto zkušeností například víme, že je potřeba motivovat majitele a provozovatele měkkých cílů k neustálému zvyšování bezpečnosti,“ doplnil Jan Hamáček.

Po Koncepci ochrany měkkých cílů pro roky 2017–2020, metodice k ochraně měkkých cílů, metodice k vyhodnocení ohroženosti měkkého cíle, stanovení 10 principů zodolnění měkkého cíle nebo vytvoření Koordinačního centra pro židovské měkké cíle jde o další aktivitu Ministerstva vnitra v této oblasti. Cílem všech těchto aktivit je vytvořit fungující národní systém ochrany měkkých cílů, díky kterému bude možné účinněji čelit hrozbě například i teroristických útoků.

Kromě Ministerstva vnitra vyhlásila podobné dotační tituly také ministerstva kultury nebo zdravotnictví.


Klára Pěknicová
pověřená řízením odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem