Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra pokračuje v efektivních nákupech ICT produktů pro státní správu

Rychlost, transparentnost, administrativní nenáročnost nebo nejnižší možná cena na trhu, to jsou hlavní výhody centrálních nákupů státu při pořizování ICT produktů, díky kterým už Ministerstvo vnitra ušetřilo státu několik miliard korun. 

Za poslední roky uspořilo Ministerstvo vnitra díky centrálnímu zadávání státu jen na softwarových produktech společností Microsoft, VMare, IBM a Cisco Systems 3,8 mld. Kč. Další 1 mld. Kč bude tvořit předpokládaná úspora v souvislosti s rámcovou dohodou na nákup produktů Microsoft, kterou Ministerstvo vnitra uzavřelo 7. prosince 2018. Dohodu plánuje využít celkem 725 pověřujících zadavatelů.

„Miliardové úspory státu i transparentnost centrálního zadávání dokazují, že tento způsob nákupů je pro stát výhodný,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že resort vnitra bude v tomto způsobu zajišťování ICT produktů pokračovat. Na základě uzavřených rámcových dohod Ministerstvo vnitra v roli centrálního zadavatele dosud realizovalo 836 dílčích veřejných zakázek, jimiž se podařilo oproti ceníkovým cenám dosáhnout průměrné slevy ve výši 36,3 %.

S ohledem na výhodnost dojde také k rozšiřování okruhu produktů, které mohou úřady prostřednictvím centrálních nákupů pořizovat. Aktuálně je v přípravě soutěž na produkty společnosti Oracle a veřejná zakázka na zavedení dynamického nákupního systému na hardwarové komodity, díky kterému budou mít úřady možnost jednoduše nakupovat počítače, monitory, notebooky atd.

Klára Pěknicová
pověřená řízením odboru tisku a PR
 

vytisknout  e-mailem