Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra otevřelo první obchod se zajištěnou elektronikou

První státní obchod s elektronikou zajištěnou v trestním řízení otevřelo Ministerstvo vnitra v Ostravě na adrese Špálova 820/3. Pro začátek je zde vystaveno dvacet věcí, zejména mobilních telefonů a počítačů. Během příštích týdnů přibudou i televize nebo například hodinky. 

Zpočátku bude prostor obchodu fungovat především jako výdejna. Všechny věci se totiž draží na veřejném aukčním portálu Aukro.cz. Zájemce se do obchodu může nejprve na dražené věci přijít podívat a posléze si je tu po zaplacení i vyzvednout. V budoucnu by se levnější položky mohly v obchodě prodávat rovnou. „Ostrava je pomyslnou první vlaštovkou. V současné době již připravujeme otevření dalších prostor v Praze a Kutné Hoře. Rádi bychom otevřeli i čtvrtý obchod, o místě ale ještě jednáme,“ uvedl ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík.   

Otevření obchodu je dalším krokem, který Ministerstvo vnitra učinilo v souvislosti s prodejem majetku zajištěným v trestním řízení. Ten zabavuje policie obviněným například z daňových podvodů. Pod heslem „Trestná činnost se nesmí vyplácet“ jsou zajišťovány její výnosy. Prodej zajištěného majetku je výhodný pro všechny strany. „Pokud je obviněný zproštěn viny, je mu vrácena celá finanční hodnota prodaného majetku. Pokud je obviněný ale pravomocně odsouzen, získané peníze z prodeje dostanou poškození. Mezi nimi může být i stát, jestliže šlo například o daňové úniky,“ vysvětluje Jiří Zmatlík.   

V první fázi začalo Ministerstvo vnitra úspěšně prodávat automobily, které nejrychleji ztrácí na hodnotě. „V roce 2016, kdy jsme akci zahájili pilotním projektem, jsme prodali 18 vozů za téměř tři miliony korun. Od počátku letošního roku už máme 27 prodaných vozů za sedm milionů korun a připravujeme několik desítek dalších prodejů,“ uvedl ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík.    

Správa zajištěného majetku, o kterou se doposud starala policie, je pro stát velkou zátěží. Je potřeba vynakládat prostředky na jeho skladování i na údržbu. Díky novele zákona č. 279/2003 Sb. (konkrétně zákona 86/2015 Sb.) je možné tyto věci prodávat. Automobily i elektrozařízení jsou prověřené a procházejí důkladnou policejní kontrolou, prodejní cenu určuje znalec.

Aktuální dražené automobily i elektrozařízení najdete na stránce www.cenza.cz.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem