Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Milan Chovanec jednal s pražským primátorem o dopadech cvičení Blackout

Cvičení „BLACKOUT 2014“ potvrdilo, že celoplošný výpadek elektrické energie v Praze představuje závažnou hrozbu. O konkrétních podnětech, které vzešly z tohoto cvičení, informoval dnes, 7. srpna 2014, ministra vnitra Milana Chovance pražský primátor Tomáš Hudeček.  

„Na dnešním jednání jsme definovali osm bodů, kterým se budeme nadále věnovat. Tři body znamenají rozsáhlejší legislativní úpravy. Vytvořili jsme tedy k těmto bodům společnou pracovní skupinu, která by do poloviny září měla připravit návrh, jak budeme v této věci postupovat. U dalších bodů budeme vyhodnocovat, jsou-li natolik závažné, aby se jim věnovala Bezpečnostní rada státu,“ uvedl Milan Chovanec po dnešním jednání s pražským primátorem.
 
Na dnešní schůzce hovořili představitelé ministerstva a magistrátu mimo jiné o bezpečnostní situaci v Praze. Ministr přislíbil, že se v polovině září všichni sejdou s krajským policejním ředitelem a budou hovořit o případných požadavcích magistrátu na zvýšení bezpečnosti v Praze.„Je potřeba například vyřešit úpravou zákona o obecní policii nasazení strážníků v krizové situaci nad rámec zákoníku práce, žádoucí by bylo větší zapojení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy v těchto případech, rovněž by pomohlo zkrácení schvalovacího procesu použití příslušníků Armády ČR ve prospěch podpory činnosti Policie ČR,“ konstatoval po setkání pražský primátor Tomáš Hudeček.
 
Cvičení „BLACKOUT 2014“ řešilo problematiku dlouhodobého plošného přerušení dodávek elektrické energie, ke kterému došlo na území hl. m. Prahy a částečně i na území Středočeského kraje. Cvičení připravil a zorganizoval Magistrát hl. m. Prahy. Cílem cvičení bylo ověřit reakci a akceschopnost orgánů hl. m. Prahy, základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému či vybraných subjektů kritické infrastruktury.  
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem