Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Město Příbram uspořádalo seminář pro veřejnost

Ve středu 7. listopadu 2012 se uskutečnil v jednacím sále Města Příbram, na nám. T. G. Masaryka, odborný seminář pro veřejnost k zabezpečení majetku. Seminář pořádalo město společně s Městskou policií Příbram v rámci Městského programu prevence kriminality na rok 2012 a byl pro občany zcela zdarma. Cílem tohoto semináře bylo seznámit veřejnost s vhodnými a efektivními způsoby zabezpečení majetku, protože největším problémem v Příbrami je majetková trestná činnost.  

Seminář zahájil uvolněný radní Ing. Juraj Molnár, který ve své úvodní řeči mimo jiné konstatoval: „Při ochraně majetku je nutná i spolupráce s jeho vlastníky. Tím, že se občané sami budou chovat odpovědně a vhodným způsobem zabezpečovat svůj majetek, sníží riziko vloupání či krádeže, protože Policie ČR a ani Městská policie Příbram nemohou být při sebevětší snaze všude a zajistit zcela ochranu soukromého majetku.“ Toto úvodní motto provázelo odborný seminář po celou dobu, protože právě předání důležitých informací vlastníkům k ochraně jejich majetku bylo cílem všech přednášejících.
 
Se statistickými údaji o bezpečnostní situaci v Příbrami seznámil přítomné vedoucí Obvodního oddělení PČR npor. Bc. Michal Volf.
 
K základním zásadám zabezpečení objektu z pohledu prevence kriminality hovořil JUDr. Tomáš Koníček, specialista na situační prevenci z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.
 
Pak následovaly tři odborné příspěvky členů Cechu mechanických zámkových systémů ČR. Cechmistr Ing. Petr Fráz společně se svým kolegou Tomášem Pospíšilem představil projekt Bezpečná země, který spojuje více subjektů dohromady, aby společně působily na občany České republiky a doporučovaly jim pouze kvalitní, prověřené a certifikované mechanické zábranné prostředky. Projekt chce veřejnost seznámit se skutečně kvalitními a hlavně certifikovanými výrobky a produkty na našem trhu.
 
V dalším příspěvku nazvaném „Zámky, bumping, bezpečnostní třídy a certifikáty“ cechmistr Ing. Petr Fráz podrobně vysvětlil, co znamená certifikace, proč je tak velice důležitá a jaké zásady platí při výběru mechanických zábranných prostředků. Jeho kolega pak ještě přítomné seznámil s typy bezpečnostních dveří, možnostmi jejich použití atd. Následoval příspěvek Ing. Jiřího Janicha z firmy Betacontrol na téma „Bezpečné bydlení“. V rámci tohoto příspěvku byl představen i projekt prevence kriminality „Bezpečná lokalita“, který byl již úspěšně realizován v některých českých městech. Řada přítomných byla překvapena, jak komplexně lze zajistit bytový dům proti vstupu neoprávněných osob.
 
Velice zajímavé informace přednesli na tomto semináři i zástupci firmy Selecta DNA paní Radka Vaňasová a pan Jiří Ptáček, kteří informovali o v České republice stále ještě ne zcela známé metodě označování předmětů proti krádeži. Principem této metody je, že cenný předmět je nezaměnitelným způsobem označen, aniž by byl poškozen a zároveň zloděj pouhým okem toto značení neodhalí. Označení je viditelné pouze pod UV zářením. V případě odcizení je takto označený předmět pro policii snadno identifikovatelný.
 
Součástí semináře byl i příspěvek zástupce Makléřské pojišťovací společnosti Steiner & Makovec, Karla Makovce, který se zaměřil na možnosti pojištění majetku proti krádeži, na které skutečnosti si dát pozor při uzavírání pojistných smluv, aktualizaci pojistných smluv v souvislosti se zvyšující se hodnotou majetku atd.
 
V závěru bylo 5 účastníků semináře na základě losování obdarováno poukázkou v hodnotě 1 000,- Kč na nákup certifikované zabezpečovací techniky.
 
„Na základě vyplněných dotazníků od účastníků semináře lze jednoznačně říci, že se seminář občanům líbil a že zde obdrželi pro ně důležité informace. Je to také asi tím, že se nám podařilo pro tento seminář zajistit řadu velmi kvalitních přednášejících, kteří jsou odborníky ve své oblasti,“ řekl k semináři starosta města MVDr. Josef Řihák a pokračoval: „Tento seminář nebyl ojedinělou aktivitou v naší snaze snížit kriminalitu ve městě a zvýšit bezpečnost občanů. Seminář je součástí snahy o komplexní řešení bezpečnosti ve městě a předpokládáme, že v obdobných osvětových akcích pro veřejnost budeme pokračovat i v příštích letech.“
 
 
JUDr. Milan Fára
manažer prevence kriminality města Příbram

vytisknout  e-mailem