Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Města v zimním čase

Vánoce se kvapem přibližují, stejně tak jako zima, proto jsme se zeptali starostů na několik otázek s těmito tématy souvisejícími.
1) Jste připraveni na příchod zimy?
2) Nastal adventní čas a s ním spojený čas setkávání, jaké kulturní akce jste na tento předvánoční čas připravili a co chystáte v příštím roce?

Michal Kortyš starosta města Litomyšl
1) Po legislativní stránce (příslušná nařízení města) i technické stránce je město Litomyšl na zimní období připraveno. Pokud nám však občané nepomohou s úklidem chodníků jako doposud, budou nuceni chodci v oblastech mimo centrum města v první fázi užívat k chůzi pojízdné části místních komunikací.
2) Litomyšl je historické město s více než tisíciletou tradicí. Je zde řada kouzelných míst, která přímo lákají k pořádání nejrůznějších kulturních akcí. Některé festivaly, např. Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl či Smetanova výtvarná Litomyšl, svým významem zdaleka přesahují hranice regionu, jiné jsou komornějšího charakteru, např. Mladá Smetanova Litomyšl, Mezinárodní smyčcové kurzy či Toulovcovy prázdninové pátky. Ze všech těchto aktivit mám jako starosta velkou radost, protože výborně dotvářejí atmosféru města a přivádějí k nám zájemce o vše krásné.
Velmi důležitá pro udržování kulturních tradic ve městě je také činnost spolků a nejrůznějších kulturních organizací. Město na činnost těchto spolků přispívá finančně a pomáhá jim v jejich činnosti také organizačně. Jen díky spolkům se každoročně koná např. Večer Magdaleny Dobromily Rettigové, udržují se tradice koncertování Mužského pěveckého sboru, hraní amatérského divadla či muzicírování. A že je Litomyšl opravdu městem kultury dokládá i kalendář akcí na prosinec, který čítá neuvěřitelných sedm desítek akcí.

Jindřiška Antropiusová, starostka města Horažďovice
1) K zabezpečení zmírnění následků zimy je každoročně zpracován a radou města schválen Plán zimní údržby. Kromě komunikací jsou zde začleněny i chodníky, které nepatří městu. Rozsah uklízených chodníku se téměř zdvojnásobil. Tím se logicky prodlouží doba, kdy se tyto chodníky budou uklízet. Na zimu jsme " přezbrojili " k 1. listopadu 2009. K uvedenému dni jsme se předzásobili inertním posypem a částečně soli. Na všechny dostupné prostředky t.j. dvě multikáry a jeden malotraktor, které provádějí údržbu chodníků byli namontované radlice a proběhla výměna nástaveb za sypače. S uvedenými prostředky byla provedena zkušební jízda z důvodu zjištění dostupnosti všech nově uklízených chodníků. Na úklid místních komunikací máme připraven k zásahu nově pořízený traktor Zetor Proxima s čelní hydraulickou radlici a další traktor Zetor se závěsnou zadní radlici. Ve dvou přilehlých obcích zajišťujeme pro město úklid sněhu smluvně najatou firmou.
2) Během roku probíhá několik kulturních akcí, které si získaly své pravidelné návštěvníky. Nejstarší z nich je Západočeská přehlídka amatérského divadla, která se koná každoročně v březnu. Probíhá od čtvrtka do neděle a zúčastní se jí významné ochotnické spolky z Plzeňského i Karlovarského kraje. Vítěz přehlídky postupuje do národního finále.
Svoji tradici mají v Horažďovicích Jmeniny města, které jsou slavnostmi spojenými se jmeninami sv. Gorazda, patrona města, a konají se pravidelně poslední červencový víkend. O hodně mladší, teprve tříleté, jsou Slavnosti Kaše. Probíhají na konci června a jsou spojeny s výročím úmrtí Rudolfa Habsburského při obléhání Horažďovic v r. 1307. kterému pro jeho zálibu v kaších, bylo přezdíváno „král Kaše“.¨
Z dalších tradičních kulturních akcí bych zmínila ještě každoroční slavnostní zahájení sezóny městského muzea umístěného v horažďovickém zámku, májové oslavy osvobození, sportovní víkend, který bývá na konci prázdnin a svoji tradici má i rozsvěcení vánočního stromu v posledních letech spojeným s Dnem pro dětskou knihu.
Na kulturním dění v Horažďovicích se podílí z velké části kulturní komise, zájmové spolky, městská knihovna a muzeum.

Robert Petro, starosta města Horní Blatná
1) Zimní příprava je ukončena, technika - Smlouva o dílo - je podepsána, posypový materiál je na místě, čekáme na sníh. Ale nemusel by být, protože v Krušných horách bývá zima sice krásná, ale na druhou stranu neúprosná. Do úklidu se snažíme zapojovat i místní obyvatelstvo, bez jejich pomoci bychom náhlé přívaly sněhu těžko zvládali.
2) Adventní koncert se koná každoročně, letos máme dva, 13.12. a 27.12. Dne 19.12. se koná zpívání dětí místní ZŠ před kostelem Sv.Vavřince v parku na náměstí. U kulturních tradicích, které se v našem městě každoročně konají bych zmínil valentýnský ples, maškarní rej pro děti, maškarní ples, Vavřineckou pouť, která se koná každoročně první, popřípadě druhý víkend v měsíci srpnu. Tato tradice byla obnovena v roce 2002 na počest oslav 470 let od založení Horní Blatné, a to asi po 18-ti letech. K tradičním akcím patří také vinobranní a s ním spojené vyhánění medvěda jednoduchými písněmi. To není v horských oblastech obvyklé. Zapomenout nemohu ani na malířský plenér.

Roman Fabeš, starosta města Telč
1) To je vždycky složitá otázka. Stejná jako „Jaká bude letošní zima?“ Myslím si, že připraveni jsme. Ale díky našim zákonodárcům to bylo poněkud složitější než loni. V našich podmínkách Vysočiny je tzv. chodníková novela velkým zásahem do zaběhnutého systému zimní údržby. Naštěstí si na základě ankety na webu a komunikace s lidmi troufnu říci, že i s tímto problémem se snad vypořádáme. Požádali jsme občany o pomoc při údržbě chodníků a téměř 70 % respondentů odpovědělo, že jsou ochotni chodníky stejně jako loni , případně za určitou kompenzaci, udržovat sami. Podle toho jsme nastavili i plán zimní údržby. Všechny vozovky a nejfrekventovanější chodníky budou udržovat Služby Telč, zbytek pak bude udržován občany a nebo zůstane bez údržby. Ve stávající ekonomické situaci to nelze jinak.
2) Telč patří mezi významná regionální centra v oblasti tradiční kultury. Díky bohatému spolkovému životu probíhá ve městě po celý rok řada kulturních akcí. A protože je doba předvánoční, samozřejmě se v tomto období zaměřujeme na tradice spojené s těmito krásnými svátky. Vše odstartuje příchod Mikuláše a jeho čertovské družiny. Po celé mikulášké sobotní odpoledne probíhá na náměstí řemeslný trh s vánoční tématikou. Vše doprovodí zdobení stromečků a kulturní pořady jednotlivých škol a všichni společně s Mikulášem v podvečer rozsvítíme ten největší vánoční stromek. Následující neděle pak zahajuje čtvero adventních koncertů v telčských kostelích. A protože ve městě je několik pěveckých souborů, budou všechna vystoupení z domácí dílny. K tradici vánoc patří i výstava zahrádkářů a vánoční koncerty žáků Základní umělecké školy. Kdo má rád folkovou hudbu, určitě si nesmí nechat ujít Vánoční Prázdniny v Telči třeba s Nezmary. No a oslava Silvestra se neobejde bez půlnoční čočkové polévky. K tradici již neodmyslitelně patří i společný novoroční přípitek a slavnostní ohňostroj na Nový rok odpoledne. Ale je toho ale samozřejmě ještě více. Pokud chcete zavítat do Telče, podívejte se na webové stránky města.

Připravila Teresa Babková.

vytisknout  e-mailem