Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Města, obce

  1. Znovuvyužití informací veřejného sektoru
  2. Czech POINT u nás funguje na dvou pracovištích
  3. Brno: Novinka veletrhů

Znovuvyužití informací veřejného sektoru

Agentura EPMAAgentura EPMA

Informace, jež vytváří veřejný sektor, jsou právem považovány za cenný statek. Nezbytné je s ním racionálně nakládat a využít jeho ekonomického potenciálu k dalšímu rozvoji informační společnosti. Komerční sféra volá po odstranění bariér, které brzdí další rozvoj informačních služeb a brání vytvoření spravedlivého a konkurenčního prostředí na informačním trhu. Instituce veřejného sektoru požadují přesnější pravidla, jak informace k dalšímu využití poskytovat. Všichni by uvítali katalog a metodické pracoviště.

Agentura EPMA pořádala 23. ledna 2008 společně s ministerstvem vnitra národní konferenci o informacích veřejného sektoru a jejich znovuvyužití, které se zúčastnili zástupci veřejného, soukromého a neziskového sektoru. Vystoupil na ní rovněž vedoucí úseku pro informační trh v Evropské komisi Javier Hernandez-Rose. Součástí konference bylo také založení mezinárodní PSI Aalliance, reprezentující komunitu zpracovatelů informací veřejného sektoru v EU. Diskuse se týkala stavu legislativního prostředí, standardů a kvality dat i výše licenčních poplatků.

Evropská unie se o problematiku informací vytvářených veřejným sektorem (PSI – Public Sector Information) velmi zajímá. Odhaduje se, že jejich hodnota se pohybuje mezi 10 až 48 miliardami eur. Znamenalo by to velkou příležitost pro vytváření atraktivních informačních produktů s vysokou přidanou hodnotou, ovšem za předpokladu volné dostupnosti a pravidel distribuce takových informací. Největší potenciál mají informace hospodářské, právní, geografické, meteorologické nebo dopravní. Samozřejmostí je respektování citlivých údajů v nich obsažených. Na webových stránkách www.czechpsi.info jsou k dispozici další informace.

-jci-

vytisknout  e-mailem