Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slaďování rodinného a pracovního života na úřadech veřejné správy

Konference při příležitosti vyhlášení výsledkůKonference u příležitosti vyhlášení výsledků

Kvalitativním změnám  v nevýrobních odvětvích  dodávají podněty i úspěšné  soukromé firmy. Renomované  světové společnosti věnují  velkou pozornost rodinnému  a pracovnímu životu  zaměstnanců. Úřady veřejné  správy se snaží nebýt pozadu. 
 
Ministerstvo vnitra České republiky organizuje ve  spolupráci s Gender Studies,o.p.s. od roku 2007  soutěž Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným  příležitostem. Cílem je podnítit citlivost úřadů  k problematice rovnosti žen a mužů a podporovat  zavádění jejích principů v každodenní praxi. Výsledky  testovacího ročníku soutěže (2007) byly vyhlášeny na konferenci v Olomouci v září téhož roku. Krajský úřad Karlovarského kraje, městský úřad  v Přelouči a obecní úřad v Němčicích nad Hanou se  staly prvními laureáty. Vyhlašování vítězů soutěže  v čase pozdního léta a doprovodná tématická konference  zaznamenaly příznivou odezvu a tak se  o rok později sešli zainteresovaní odborníci v mnohem  větším počtu. Vítězi se staly Krajský úřad Jihomoravského  kraje, úřad městské části Praha 10,  Městský úřad Žlutice a obecní úřad Milotice. Vyhlášení výsledků třetího ročníku soutěže, opět spojené  s konferencí, o němž se v následujícím textu  zmíníme podrobněji, se konalo 3. září 2009 ve velkém  sále Ministerstva vnitra na pražské Letné. 
 
Jaká jsou kritéria pro výběr úřadu do finále  soutěže? 
Sleduje se počet žen ve vedoucích funkcích ve vztahu  k celkovému počtu žen v úřadu, v úvahu se  bere existence zvláštních antidiskriminačních opatření  uvnitř úřadu. Porotci se zajímají také o to, jak  jsou zohledněny aspekty rovnosti žen a mužů a gender mainstreamingu v oficiálních interních  dokumentech úřadu. Zkoumá se pracovní řád, vnitřní platový předpis či etický kodex. Velký význam  má vzdělávání zaměstnanců a zaměstnankyň  v oblasti genderové rovnosti. Detailně se ověřují  opatření úřadu zaměřená na slaďování rodinného a pracovního života zaměstnankyň a zaměstnanců.  Jsou k dispozici zařízení péče o děti? Jaké varianty  se nabízejí u rodičovské dovolené? Jakou podobu  mají kontakty se zaměstnankyněmi a zaměstnanci  na mateřské nebo rodičovské dovolené? Nabízí  úřad flexibilní úvazky nebo alternativní formy zaměstnání? Jak je tomu se zaváděním zásad genderového  rozpočtování do práce úřadu? Dále se sledují  opatření úřadu v celém tomto specifickém  okruhu témat zaměřená na veřejnost a velkou váhu  při rozhodování porotymají opatření podporující sociální  služby pro osoby se sníženou soběstačností. 
 
Letošní vítězové 
V kategorii krajské úřady se na prvním místě umístil  Úřad Karlovarského kraje za uplatňování etického  kodexu, genderové rozpočtování i za projekt  celoročního tábora pro děti zaměstnanců a za možnosti  využívání areálu kolem budovy úřadu zaměstnanci  i veřejností. Na druhém místě se objevil Úřad  Jihomoravského kraje, zaujaly jeho vnitřní normy  stanovující dodržování rovnosti i projekt tzv. rodinných  pasů. Za prevenci diskriminačního chování na  pracovišti a s přihlédnutím k cílevědomé snaze  o genderovou korektnost v jazyce obsadil třetí místo Magistrát hlavního města Prahy. V kategorii  obce III. typu získal první místo Městský úřad  Bruntál. Porotu zaujal projekt důsledné bezbariérovosti  zaměřovaný postupně na všechny významné  součásti života ve městě. Na druhém místě byl  Magistrát města Brna. Oceňováno je zaměření na  rodinu, zvláště Family Pointy, jichž má být v celém  Brně postupně čtrnáct.  Třetí se umístil Úřad městské části Praha 18.  Dobře spolupracuje se samosprávou, řídí se genderovými  statistikami, oceňovány jsou zvláště zkušenosti  humanitního odboru s komunitním plánováním. Úřad zřídil možnost vzdáleného přístupu na  vnitřní počítačovou síť, aby zaměstnankyně a zaměstnanci  mohli v případě potřeby pracovat z domova. 
 
V kategorii obce II.typu získal první místo  Městský úřad Jílové u Prahy za podporu rodin  s dětmi, zejména rozšiřováním kapacity školky, úřad  také udržuje kontakty se zaměstnankyněmi na mateřské  dovolené. Druhé místo obsadil Městský úřad  Studénka, za podporu volnočasových aktivit, zaměstnanci  úřadu mají možnost individuální pracovní  doby či zkrácení úvazku. Třetí byl Městský úřad Žlutice, u něhož je oceňováno zapojování obyvatel do  komunitního plánování i rozsáhlý grantový systém. V kategorii obce I. typu byl první Úřad městyse  Lysice. Mají zde klub pro rodiče a děti, mateřské  centrum, společně pracují se základní školou  a organizují pro občany kurzy ICT. Zaměstnanci  úřadu mají možnost pracovat v rámci flexibilních  pracovních úvazků, možnost osobního volna  v případě péče o závislou osobu i při vyřizování naléhavých  osobních záležitostí.  Druhé místo patřilo Městskému úřadu Rtyně  v Podkrkonoší. Usilují o to, aby finanční prostředky  směrované na neziskové aktivity byly rovnoměrně  přidělovány na aktivity žen a mužů. Zaměstnankyně  a zaměstnanci úřadu si mohou individuálně rozvrhnout  pracovní dobu, úřad je vstřícný i k těm, kteří  jsou na rodičovské dovolené. Město má tři tisíce obyvatel, rozšiřuje mateřskou školu, k její rekonstrukci  použili šest milionů z vlastního rozpočtu, připravují  hřiště. Mají jedenáct zájmových organizací,  mezi nimi mateřské centrum. Na třetím místě byl  Obecní úřad Oplany, oceněný zejména za podporu  sociálně slabých občanů. Zvláštní ocenění obdržela  obec Staňkovice, Ústecký kraj. Obec má 30 obyvatel,  získala Modrou stuhu v soutěži Vesnice roku, již  od roku 1992 jsou ženy v zastupitelstvu účastny čtyřiceti  procenty. Obec jako první v zemi přijala  Evropskou chartu rovných příležitostí.  rovné příležitosti  Slaďování rodinného a pracovního  života na úřadech veřejné správy 
 
Inspirativní konference 
Konferenci zahájil ministr vnitra Martin Pecina. Zmínil se o významném podílu žen na činnosti institucí  ve veřejné správě a připomněl, že na rozdíl od  soukromého sektoru je zde možné více akcentovat roli ženy a vytvářet jí podmínky vstřícné k tomu, aby mohla lépe sladit roli matky s uplatněním své  odbornosti včetně dalšího rozvíjejícího vzdělávání.  Ministerstvo vnitra učinilo v tomto směru četné  kroky a lze předpokládat, že jeho aktivity budou  mít metodický i praktický význam pro širší oblast  státní správy i samosprávy. Ministr Michael Kocáb  se pak zmínil o národním akčním plánu, jímž se vláda hlásí k podpoře rovných příležitostí žen  a mužů. Ženy tvoří více než polovinu obyvatelstva,  jejich zastoupení ve veřejné správě tomu ovšem  zdaleka neodpovídá. V parlamentu je sedmnáct  procent žen, v zastupitelstvech měst a obcí dvacet  čtyři procenta. Ve srovnání s až čtyřicetiprocentním  podílem žen na různých typech a úrovních zastupitelstev v Nizozemsku má naše republika stále co  dohánět. Ministr Kocáb také připomněl, že podpůrná  opatření by se neměla redukovat jen na rodiny s dětmi. Je třeba pamatovat i na podmínky pro  osoby nad padesát let věku, které pečují o své  staré rodiče. Podporu rovných příležitostí pro ženy, muže a další specifické skupiny v populaci považuje  ministr za horizontální téma. Je to celoživotní  proces, ve kterém aktivní roli hraje každý jedinec, zdůraznil Michael Kocáb, a zapomenout bychom  neměli ani na podíl nestátních neziskových organizací. 
 
Podle Evy Ferrarové z Ministerstva vnitra věnují  úřady veřejné správy zvýšenou pozornost antidiskriminačním  opatřením uvnitř úřadu, zejména prevenci. Princip rovného zacházení je zohledněn především  v pracovním řádu, v etických kodexech a v kolektivní smlouvě. Častá jsou interní nařízení  upravující postup při výběrových řízeních, směrnice  pamatují i na vnitřní platový předpis. Zaměstnanci  mají možnost vyjadřovat se k rozhodnutím, která  považují za neetická.  Přetrvávajícím problémem zůstává genderově  necitlivý jazyk, který používá mužský jazykový rod  i pro osoby ženského pohlaví. Ministerstvo vnitra  podporuje slaďování rodinného a pracovního života  důrazem na průběžné vzdělání klasické i eLearningové,  činností vnitroresortní pracovní skupiny i medializací  této problematiky uvnitř resortu. Připravují  se opatření týkající se pružné pracovní doby. 
 
W. M. Budway-Strobach, programová manažerka  oddělení lidských zdrojů České spořitelny nabídla  srovnání s přístupem velké soukromé firmy. Česká  spořitelna má přibližně deset tisíc zaměstnanců,  z toho je sedmdesát procent žen. Upozornila na to,  že získávat a školit nové zaměstnance je mnohem  nákladnější než ženy zpětně integrovat do práce.  Firma se snaží vyvarovat i diskriminace zaměstnanců z důvodu věku, připravují i způsob, jak dále spolupracovat  se zaměstnanci, kteří odcházejí do  důchodu. 
 
Jitka Kolářová, zastupující na konferenci Gender  Studies, o. p. s., nabídla četné příklady ze soutěže  Firma roku, která sleduje podporu rovných příležitostí  v soukromém sektoru. Zkoumá se inovativnost, genderová diverzita, přenesitelnost postupů do jiných firem. Firmy nabízejí flexibilní formy  práce, založené například na částečných úvazcích,  tzv. stlačeném pracovním týdnu, na práci z domova  či na sdílení pracovního úvazku. Časté jsou také  služby pro rodiče, ať již jde o firemní školky či firemní infoweb. Jednání konference uzavřela  ředitelka personálního odboru MV ČR Zdeňka  Pikešová, která zároveň vyhlásila čtvrtý ročník  soutěže. 
 
TEXT Jiří Chum 
FOTO Radoslav Bernat 
 
Ceny předávaly Ing. Z. Pikešová, ředitelka personálního  odboru MV ČR, Ing. Š. Steinbachová, ředitelka  odboru efektivní veřejné správy MV ČR,  a Mgr. L. Sokačová, ředitelka GenderStudies, o. p. s. 

vytisknout  e-mailem