Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Litoměřice: Podpora obnovitelných zdrojů energie

18/2010 Projekt 

foto: archiv města Litoměřicefoto: archiv města Litoměřice
Ve Zdravém městě Litoměřice probíhá mnoho informačních a osvětových akcí k ochraně životnímu prostředí. Město se snaží přispět i ke zvýšení povědomí o udržitelné energetice, proto se zapojilo do evropských projektů Display či Sunflower.
 
Sunflower je zaměřen na podporu a rozvoj obnovitelných zdrojů energie na místní a regionální úrovni. Na akcích v Litoměřicích, které v rámci projektu proběhly v období březen až květen letošního roku, se podílely školy a Středisko ekologické výchovy SEVER. Jednalo se o soutěže, semináře, výukové programy, projektové dny i diskuse.
 
Na začátku března tak díky akci Budoucí energie EVROPY žáci 6. – 7. tříd Základní školy Litoměřice, Havlíčkova 32 zhlédli film a dozvěděli se z následné přednášky informace o různých druzích obnovitelných zdrojů energie. Mimo jiné jim podrobně byla představena možnost využití sluneční energie (například prvky slunečních systémů na ohřev vody, jejich dimenzování, možnosti umístění či energetické zisky). Po přednášce byl starostou města Mgr. Ladislavem Chlupáčem slavnostně vyvěšen na budovu školy energetický štítek, který informuje uživatele o náročnosti budovy z hlediska její spotřeby energie a dopadu na životní prostředí. Tím se škola zařadila mezi 10 000 dalších budov v Evropě, které jsou již takto označeny.
 
Všechny třídy Základní školy Litoměřice, Havlíčkova 32 se pak mohly zúčastnit soutěže Nakresli nebo udělej svůj ideální elektrospotřebič. Žáci měli za úkol vytvořit takový elektrospotřebič, jehož spotřeba bude co možná nejmenší a bude využívat pouze obnovitelné zdroje. Vznikla tak například solární televize, telefon či lednice. Všechny práce byly celý měsíc vystaveny ve vstupní hale základní školy.
 
Možnost se seznámit se zdroji energie a energetickými úsporami měly i 9. třídy Základní školy Litoměřice, Na Valech 53. Výukový program zahrnoval i praktickou část, ve které žáci ve skupinách měli za úkol vybrat si jeden obnovitelný zdroj, na jeho základě vytvořit projekt na snížení spotřeby energie v budově a zvolené řešení poté odprezentovat. Také tato akce vyvrcholila slavnostním odhalením energetického štítku obou budov ZŠ Na Valech.
 
K dalšímu vyvěšení štítku, tentokrát na budovu Základní školy Litoměřice, U Stadionu 4 (již čtvrtá označená veřejná budova ve městě) došlo v rámci projektového dne – Dne vědy. Při té příležitosti vedoucí odboru životního prostředí Ing. Pavel Gryndler vysvětlil, jaká data energetický štítek zobrazuje a informoval o možných úsporách při nakládání s energiemi. V následující akci pak mohli žáci absolvovat různá stanoviště, kde plnili úkoly, jako byly například matematické hádanky a hlavolamy či určování objemu lidského těla pomocí Archimédova zákona a výroba kaleidocyklů. 
 
Jeden z výukových programů byl zaměřen přímo na úspory energií. Konalo se tak pět dílčích akcí pro různé věkové skupiny a zúčastnili se ho žáci sedmých, osmých a devátých tříd základních škol a studenti gymnázia. Mimo jiné si na různých příkladech a aktivitách ukázali, jak lze šetřit energii vlastními silami. Museli se také vcítit do role podnikatele, který nabízí určitý druh zdroje energie investorovi. Měli za úkol svou elektrárnu vyzdvihnout, říci klady i zápory a na základě těchto informací si investoři vybírali potenciálního partnera, kterému by půjčili finance na realizaci projektu. Týden úspor probíhal u příležitosti kampaně Den Země 2010.
 
Jak již bylo uvedeno výše, na veřejných budovách v majetku či správě města jsou slavnostně odhalovány takzvané energetické štítky, které mají stejnou podobu jako štítky u ledniček či praček. Informují tak obyvatele a uživatele budov nejen o spotřebě energií, tepla a vody v dané budově, ale také ukazují, jakým způsobem je možné dosáhnout cílené změny směrem k menší spotřebě. Děje se tak v rámci kampaně Display. Ve městě je zatím oštítkováno pět litoměřických škol. Díky této aktivitě se Zdravému městu Litoměřice podařilo motivovat zástupce škol i městského úřadu k možným energetickým úsporám a k hlubšímu zájmu o danou problematiku. Provozovatelé budov tak mohou nejen dosáhnout nemalých finančních úspor, ale zároveň přispět ke zlepšení stavu životního prostředí.
 
Litoměřice se již několik let snaží zvýšit svou energetickou nezávislost využitím obnovitelných zdrojů energie,  například solární energie u městských budov. Dále mohou místní obyvatelé (majitelé domů) získat dotaci na pořízení solárního ohřevu TUV až do výše 40 000 korun.
 
Bc. Monika Čapková
koordinátorka PZM a MA 21

vytisknout  e-mailem