Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Klíčem k řešení problémů vyloučených lokalit je i větší spolupráce Romů

Ve středu 28. srpna se v budově Ministerstva vnitra v Praze uskutečnilo rozšířené jednání pracovní skupiny Úsvit, která řeší problematiku bezpečnostních rizik v sociálně vyloučených lokalitách. Vedle ministra vnitra Martina Peciny se jednání zúčastnilo i 25 zástupců romských komunit z celé České republiky. 

Na tiskovém brífinku ministr Pecina zdůraznil nutnost uklidnit situaci mezi majoritní společností a Romy a konstatoval prohloubení sociálních problémů ve vyloučených lokalitách po letech nečinnosti.

Sedm let se v této oblasti nic nedělo a situace přirozeně eskalovala. V sociálně vyloučených lokalitách dnes není práce ani pro Romy, ani pro příslušníky majoritní společnosti. Rasová nesnášenlivost se přenesla z malých skupin extremistů na část většinové společnosti. Musí být samozřejmostí, že zákony platí pro všechny stejně a stejně tak je vymáháno i právo,“ uvedl ministr vnitra.

Martin Pecina rovněž představil svoji vizi řešení problémů vyloučených lokalit. Klíčem k němu je kromě opatření chystaných na půdě Ministerstva vnitra, která spočívají v kombinaci preventivních a represivních opatření, i zintenzivnění a podpora práce neziskových organizací a terénních sociálních pracovníků v těchto oblastech a také větší spolupráce samotných Romů.

Chceme posílit počet asistentů prevence kriminality, což jsou převážně romští pracovníci, kteří pracují v těchto lokalitách. Dnes jich máme kolem 130, a protože se drtivá většina z nich osvědčila, plánujeme zvýšení tohoto počtu až na 200. V Duchcově vybíráme v současnosti čtyři  asistenty, další čtyři v Českých Budějovicích a posílení plánujeme i například v Karviné nebo Ostravě,“ řekl Martin Pecina a dodal: „Chceme rovněž řešit problematiku ubytoven a vysoké nezaměstnanosti. To bude nicméně spíše úkol pro další vládu.

Na závěr svého projevu ministr ubezpečil veřejnost o připravenosti bezpečnostních složek zvládnout neklidnou situaci a projevy extremismu včetně pochodů neonacistů. Představitelé Romů poděkovali policii za nasazení při zajištění pořádku a zdůraznili nutnost zapojení samotných Romů do procesu normalizace vztahů mezi nimi a většinovou společností. „Budeme sami na sobě pracovat,“ slíbil člen Unie olašských Romů Ernest Bandy a romský koordinátor Středočeského kraje Cyril Koky k tomu dodává: „ Apeluji na samosprávy i veřejnost, která se cítí poškozena, že se tyto problémy dají řešit, ale ne násilím!“


Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

 

vytisknout  e-mailem