Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K právní úpravě odpovědnosti úředníka územního samosprávního celku za škodu ve vazbě na jeho „vyslání“ do orgánu podnikající právnické osoby

JUDr. Miroslav Mocek, MPA 

Shrnutí:
 
Autor v příspěvku posuzuje vztah pracovního poměru úředníka ÚSC a pří­padného „vyslání“ téhož úředníka ÚSC k výkonu funkce člena orgánu podni­kající právnické osoby. Vymezuje základní odlišnosti pracovněprávního vzta­hu od smlouvy o výkonu funkce člena orgánu právnické osoby. Samostatnost těchto právních vztahů i v případě „vyslání“ blíže dokládá rozdílností právní úpravy odpovědnosti za škodu. Po stručném zhodnocení stávající právní úpravy navrhuje možné způsoby odstranění nedostatků v dosavadní právní úpravě.
 
 
Comments on legal regulation of liability for damage of an official of a ter­riorial self-governing unit in connection with his „dispatching“ into a busi­ness legal person body – summary:

The author considers relation between the employment of an official of a ter­ritorial self-governing unit and his „dispatching“ in order to exercise powers as a member of a business legal person body. He defines fundamental distinc­tions between an employment and a contract concerning exercise of powers as a member of a legal person body. He gives evidence of the autonomy of these legal relationships pointing to distinctions regarding legal regulation of liabil­ity for damage. He evaluates current legislation and proposes how to remove its defects.

vytisknout  e-mailem