Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Junior Internet představil talenty z celého Visegrádu

O tom, že mladí lidé na Internetu jsou opravdoví profesionálové, se mohli přesvědčit účastníci konference Junior Internet, která proběhla v sobotu 28.
Předávání cen vítězi soutěže JuniorDesign Anh Vu Hoangovi (uprostřed), vlevo Tomáš Krcha z Adobe Systems, vpravo Jaroslav Winter z BMI sdruženíPředávání cen vítězi soutěže JuniorDesign Anh Vu Hoangovi
 (uprostřed), vlevo Tomáš Krcha z Adobe Systems,
vpravo Jaroslav Winter z BMI sdružení
března 2009 již podesáté. Jubilejní 10. ročník konference na pražské Fakultě humanitních studií UK hostil celkem 220 zájemců o internet i třicet vítězů z Maďarska, Polska a Slovenska.
 
Junior Internet je určen všem do 18 let, kteří využívají Internet nejen k zábavě. Řada mladých lidí na Internetu vytváří projekty na profesionální úrovni, někteří si dokonce založili vlastní firmy a úspěšně podnikají. Projekt Junior Internet má za cíl být pro talentovanou mládež odrazovým můstkem. Každoročně se tak mohou se svými webovými stránkami, designy či texty o Internetu přihlásit do internetových soutěží.
 
V letošním roce organizátoři obdrželi celkem 379 přihlášek do čtyř soutěžních kategorií. Všichni účastníci soutěží byli pozváni na konferenci Junior Internet, která proběhla v sobotu 28. března 2009 v Praze. Zde byly vyhlášeny výsledky internetových soutěží a vítězové převzali hodnotné ceny i zajímavé finanční odměny od partnerů projektu a představili svoje vítězné práce. Kromě toho byly připraveny také odborné přednášky, diskuse se zajímavými hosty či soutěže pro odlehčení.
 
Zájem IT firem
Desátý ročník byl charakteristický i zvýšeným zájmem a podporou firem, které pochopily, že mezi vysoce talentovanými účastníky mohou najít spolupracovníky či budoucí zaměstnance. Například společnost Aukro vyhlásila speciální cenu 20 000 korun pro webové stránky s významným přínosem pro uživatele internetu. Dostal ji osmnáctiletý Ondřej Machala ze Vsetína, který ji použije pro další rozvoj svého internetového katalogu disco klubů, diskoték, music barů a dalších nočních zábavních zařízení v České republice. Po 15 000 Kč od společnosti Dignity si odnesli další dva vítězové soutěže JuniorWeb. Patnáctiletý žák základní školy Ondřej Toms vytváří web Simpsonovi.net, který je nejnavštěvovanější stránkou o tomto seriálu. Sedmnáctiletý student gymnázia v Lanškrouně Jiří Marek pak na svém webu Flash aplikace zpřístupňuje flash aplikace, kterého mohou jednoduše využít tvůrci webových stránek pro své weby. Zajímavé webové stránky ale vytvářejí i mladší účastníci, a nejen kluci. V soutěži JuniorWeb byla oceněna také třináctiletá Anna Voříšková. Anna do soutěže přihlásila svůj osobní komiksový blog Folmíci s ručně kresleným komiksem o sobě a své partě.
 
Mladí vytvářejí weby pro svá města a obce
Již podruhé v rámci letošního JuniorInternetu proběhla i speciální soutěž JuniorErb. Do té se mohli přihlásit ti, kteří vytvářejí webové stránky pro města, obce, regiony či pro instituce veřejné správy. Iniciativa volně navazuje na podobně zaměřenou soutěž Zlatý Erb. O vítězných projektech Martina Klose a Matěje Brýdla jste se mohli dočíst v e-servisu čísla 8/2009 Veřejné správy (pdf, 3,5 MB). Ačkoli projekt Junior Internet vznikl v České republice, probíhá také v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Vítězové se sjeli do Prahy na třídenní mezinárodní sympozium Junior Internet. V sousedních zemích proběhla i soutěž JuniorErb. Slovenským vítězem soutěže se stal Peter Žídek se svým webem, kde informuje z různých pohledů o aktuálním dění v obci Pata. V Polsku se pak vítězkou stala Ksenia Frąszczak s rozsáhlým internetovým magazínem Małpia Gazeta . Druhým polským vítězem se pak stal Maciej Bis s virtuálním průvodcem po městě Stalowa Wola . Díky spolupráci s konferencí Internet ve státní správě a samosprávě se mohli vítězové soutěže z ČR, Maďarska a Polska představit i na této prestižní akci.
 
S Together do zahraničí
Projekt Junior Internet, který je určen pro tvůrce do 18 let, organizují sami mladí lidé sdružení v neziskové organizaci Together Czech Republic . Toto občanské sdružení si založili a vedou sami. Organizace se začlenila do celoevropské sítě Together, která sdružuje podobně zaměřené organizace i ve Velké Británii, Francii, Lucembursku, Itálii, Estonsku, Řecku, Černé Hoře a Makedonii. Kromě projektu Junior Internet organizuje Together řadu mezinárodních výměn, školení a seminářů podporovaných z programů Evropské unie a vysílá na podobné akce do zahraničí desítky mladých lidí ročně. V minulém roce uspořádalo mezinárodní výměnu v Ázerbajdžánu, které se zúčastnilo třicet zájemců z ČR, Lucemburska, Estonska, Ruska, Gruzie a Ázerbajdžánu. V letošním roce se chystá školení na téma využití nových technologií a multimédií v práci neziskových organizací, které proběhne v Makedonii. Česká mládež z ČR je vysílána rovněž na dva až dvanáct měsíců do některé ze zemí EU na Evropskou dobrovolnou službu.
 
Pokud Vás zajímá, co vše mladí lidé na Internetu dokážou, podívejte se na web Junior Internet. A pokud máte ve vašem okolí nějakého šikovného a talentovaného nezletilce se zájmem o Internet, dejte mu vědět a na podzim může zkusit štěstí v rámci 11. ročníku Junior Internetu.
 
Text: Jiří Peterka
Foto: Václav Procházka

vytisknout  e-mailem