Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jílové u Prahy: Tradice, ochrana přírody a optimismus

Kulturní památky – radnice a kostel sv. Vojtěcha – dotvářejí siluetu Jílového u Prahy a spolu s dalšími jsou významnou součástí Městské památkové zóny. Historie na nás dýchá, a přesto je město moderním místem pro život.
 
Květa Halanová, starostka města Jílové u Prahy. Foto: archiv města Jílové. Květa Halanová, starostka města Jílové u Prahy. Foto: archiv města Jílové.
Každého, kdo přijíždí do malého města asi dvacet kilometrů od jižního okraje Prahy, udiví pás lesů a poměrně klikaté stoupání do vrchu. A když konečně vyjede do výšky 420 m nad mořem a pomalu sjíždí přes jednu z osad Radlík, nabízí se mu překrásný pohled nejen na městečko, ale také na pás zelených kopců, které se táhnou daleko za obzor. Při dobré viditelnosti snad zahlédne i věžičku Konopiště. Město samo je obklopeno nejen lesy, ale též pastvinami, malými políčky a zahradami. Možná, že krajina s ovcemi, kravami a koňmi může evokovat třeba malebné Beskydy. Krajina s řekou Sázavou odjakživa lákala turisty, trampy a chataře. A staletí před nimi horníky kutající zlatou žílu. Historie města Jílového u Prahy je historií těžby a zpracování zlata. Těžilo se tu dlouhé roky a jeho dobývka byla tak velká, že zásadním způsobem ovlivňovala bohatství českého království. Vždyť i na svatováclavské koruně je jílovské zlato a pražské Karolinum věnoval univerzitě jílovský těžař Rotlew. Těžba zlata byla ukončena sice již roku 1968, ale velké hlubiny ukrývají zlato i pro budoucí generace.
 

Památky i místa ve školce

Základní škola Jílové u Prahy. Foto: archiv města Jílové. Základní škola Jílové u Prahy. Foto: archiv města Jílové.
Hledět si tradic, zachovávat přírodu a myslet na budoucnost, to je naším pomyslným mottem. Dobrý stav památek ve městě je jedním z úkolů, které si vedení města stanovilo už před lety. Z rozpočtu i dotačních peněz byly rekonstruovány nejvýznamnější budovy, ať již zmíněná radnice či kostel sv. Vojtěcha, ale také chodníky a dláždění náměstí v památkové zóně, Obecní dům a kostelík Božího Těla na hřbitově. Současnost a budoucnost zastupuje rekonstruovaná čistírna odpadních vod, kanalizace, vodovod, plyn a také nové chodníky i komunikace. Zvláště rekonstrukce komunikací potrápily v posledních letech a ještě potrápí obyvatele a návštěvníky města.
 
Využili jsme plně dotačních titulů, zvláště Regionální operační program Střední Čechy, a pustili jsme se do rekonstrukcí části náměstí, ulic kolem sokolovny, základní školy a nyní na jaře i celé severozápadní části města. Dokonce vyslyšel naše nářky i Středočeský kraj a začal s velkou opravou silnice druhé třídy č. 105. Zásadní pro budoucnost je dostatek míst v mateřské škole a také v základní škole. To je důležité zejména v obcích, které jsou v takzvaných přípražských okresech a kde výstavba rodinných domů a bytů zvyšuje rychle počet obyvatel. Už dlouho na tento rozvoj myslíme, a tak nás množství našich dětí
Opravená komunikace po povodních. Foto: archiv města Jílové. Opravená komunikace po povodních. Foto: archiv města Jílové.
nezaskočilo. V lednu 2015 jsme slavnostně otevřeli poslední rekonstruovanou budovu mateřské školy a nyní máme celkem dvě stě třicet šest míst v mateřské škole a všechny budovy v perfektním stavu. Rekonstrukce přístavby základní školy byla dokončena v říjnu 2013 a připravuje se rekonstrukce takzvané školičky, která opět doplní kapacitní prostory. V Jílovém se nikomu nestalo, ať je odkudkoli, že bychom ho do školy nepřijali. V letošním roce k zápisu dorazilo téměř sto dvacet budoucích prvňáčků. Ještě nám dělá starost malá školní jídelna a tělocvična, ale i na to se již připravujeme.
 

Spolkový život

Stánek Radnice peče. Foto: archiv města Jílové. Stánek Radnice peče. Foto: archiv města Jílové.
Ale město nedělají jen ulice, budovy, komunikace a inženýrské sítě. To, co dělá město městem, jsou jeho obyvatelé. Bohatý spolkový život je Jílovému vlastní již od druhé poloviny devatenáctého století. Vedle spolků klasických s bohatou historií, jako jsou dobrovolní hasiči, kteří jsou v Jílovém dokonce dvoje (v Lukách pod Medníkem 104 let a v Jílovém u Prahy 140 let), TJ Sokol (146 let), dva fotbalové kluby (v Jílovém 92 let a na Radlíku 77 let), existují i spolky znovuvzkříšené a letité – Okrašlovací spolek, včelaři, zahrádkáři, myslivecké sdružení, rybáři, kynologové, táborníci, ale také s historií kratší, přesto bohaté na činnost – Mateřské centrum Permoníček, Sdružení Dětem, Klub seniorů a mnoho dalších. Ke společenskému dění přispívají také osadní výbory, a zejména odbor kultury města, základní i mateřská škola a regionální muzeum. Každý z obyvatel i návštěvníků si může vybrat z bohaté kulturní a sportovní nabídky a užít svůj volný čas dle svého zájmu.
 
Co lidi spojuje a dělá jejich domov příjemným, jsou místa, kde se setkávají – plesy, masopust, čarodějnice, dětské dny, muzikfesty, slavnosti ke Dnům evropského dědictví, jarmarky, posvícenská zábava i adventní rozsvěcení stromu či vánoční koncerty. Daří se tu dělat akce společně a pak je radost i úspěch mnohem větší. Pěkným příkladem je například masopust. V letošním roce se odehrál 14. února na
Školní areál. Foto: archiv města Jílové. Školní areál. Foto: archiv města Jílové.
náměstí, jako vždy jej pořádal odbor kultury, hasiči a muzeum. Celé dopoledne se lidé bavili u stánků s vepřovými hody, u pěkného programu na jevišti, nakoupili na trhu, zasmáli se s maškarním průvodem, mohli si zasoutěžit o pěkné ceny i přispět na dobrou věc u stánku Radnice peče. To bylo letos překvapením – patnáct pracovnic a jeden pracovník radnice napeklo zákusky a dobrovolnicky „prodalo“ více než pět set padesát chutných kousků. Výtěžek byl věnován na kuchyňské náčiní pro děti v mateřské škole. Nejenže to vyneslo přes pět tisíc korun pro děti, ale ukázalo všem, že na radnici umíme nejen správní řízení, stavební povolení, účtovat a řešit, ale také jsme dobrá parta. A už se těšíme i na příští rok, zřejmě se z toho stane nová pěkná tradice.
 
Jak se žije v Jílovém u Prahy? Jako všude – máme své problémy, někdy nám něco nevychází, potřebujeme spoustu peněz a věcí, ale máme to tady rádi, umíme se pobavit a neztrácíme optimismus.
 
Květa Halanová

Mgr. Květa Halanová je starostkou města Jílové u Prahy.

 

vytisknout  e-mailem