Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jihomoravský kraj a vysoké školy

Dobrá praxe 

Již šestý rok kraj aktivně spolupracuje se středními i vysokými školami. K tradičním formám spolupráce, odborným praxím studentů na krajském úřadě, ke konzultacím a zpracování oponentních posudků pro závěrečné a diplomové práce, k přednáškové a publikační činnosti zaměstnanců kraje, přibývají i další aktivity.

V rámci uzavřené dohody o spolupráci s Nižněnovgorodskou oblastí v Rusku kraj finančně podporuje výměnné pobyty studentů s ruskými partnery, které organizačně zabezpečuje Masarykova univerzita v Brně. Cílem výměnných pobytů na Nižnonovgorodské státní univerzitě je vedle navázání kontaktů mezi vysokými školami rozšíření povědomí studentů o partnerských regionech a prohloubení znalostí obou jazyků u studentů a učitelů. Zmíněného potenciálu chce kraj využívat i po ukončení jejich studia. V návaznosti na Koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v kraji garantuje odbor životního prostředí spolu s odborem školství krajského úřadu podporu tvorby diplomových a bakalářských prací, které se zabývají řešením konkrétních problémů péče o životní prostředí, péče o krajinu, problémů ochrany přírody a environmentálního vzdělávání na území Jihomoravského kraje. Proběhlo již pět ročníků této soutěže, do níž se pravidelně zapojují studenti z brněnských škol i absolventi mimokrajských univerzit, například ze Zlína či Olomouce. V soutěži se pravidelně objevuje výjimečná práce nadregionálního významu. Je přínosem i pro krajský úřad, protože jejím prostřednictvím získává odbor životního prostředí příležitost využít konkrétní úspěšně realizované projekty v kraji nebo upozornit na návrhy k budoucímu uplatnění. Seznam prací je zveřejněn na webových stránkách kraje a Ekologického institutu Veronica.

Inovace a mezinárodní mobilita

Spolupráci s vysokými školami se věnují i organizace založené nebo spoluzaložené Jihomoravským krajem. Patří mezi ně příspěvková organizace Kancelář Jihomoravského kraje pro meziregionální spolupráci, Jihomoravské inovační centrum (JIC) a Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM).

Kancelář Jihomoravského kraje pro meziregionální spolupráci se podílí na dlouhodobé spolupráci mezi Jihomoravským krajem a regionem Šumadija v Srbsku. Nadaní srbští studenti s předpoklady pro studium na vysokých školách v České republice absolvují při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity roční kurz češtiny, v níž pak mohou vykonat přijímací zkoušky na vybranou vysokou školu. Za posledních pět let absolvovalo jazykovou přípravu devatenáct studentů, dalších pět se učí česky během letošního školního roku. Kancelář podporuje také výuku budoucích srbistů na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Hradí působení lektora srbštiny z řad rodilých mluvčích na Ústavu slavistiky a poskytuje několik stipendií na letní škole v Srbsku. Studenti z obou zemí uplatňují své znalosti při realizaci partnerských aktivit Jihomoravského kraje.

Jihomoravské inovační centrum vzniklo v roce 2003 jako zájmové sdružení právnických osob. Vedle kraje jsou jeho členy statutární město Brno, Masarykova univerzita (MU) , Vysoké učení technické v Brně (VUT) a od roku 2005 také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně (MZLU) a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno (VFU). Jihomoravské inovační centrum spolupracuje s partnerskými firmami, které se tak stávají součástí podpory inovativního prostředí regionu. Aktivity Jihomoravského inovačního centra se řídí základním dokumentem, kterým je Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje (RIS), jejíž druhou verzi schválilo krajské zastupitelstvo v září roku 2005. Činnost Jihomoravského inovačního centra se soustředí do několika oblastí. První z nich je zajištění provozu Technologického inkubátoru Vysokého učení technického a zajištění provozu budovy B220 v Technologickém parku v Brně. Jihomoravské inovační centrum vyhledává firmy a posuzuje jejich vhodnost pro umístění do inkubátorů přednostně s vazbami na výzkumné a vývojové aktivity na vysokých školách a vazbami v akademické oblasti. Zajišťuje provoz budov a komplexní administrativu související s provozem budov inkubátoru, také podnájem prostor pro inkubované firmy. Neméně důležitou aktivitou Jihomoravského inovačního centra je poskytování rozvojových služeb a konzultací pro inkubované firmy. Jde například o hodnocení kvality podnikatelského záměru, tržního potenciálu a kvality manažerského týmu firmy žádající o prostor v inkubátoru. Jihomoravské inovační centrum zprostředkovává poradenství při založení společnosti na základě perspektivních projektů vhodných k inkubaci, hodnotí "měkké" faktory výsledků firmy, které jsou podkladem pro posuzování rozvoje firmy. Poskytuje poradenství v oblasti marketingu a doporučuje po vyhodnocení situace firmy další postup aktivit v dané oblasti, vytváří součinnost při tvorbě podnikatelského plánu, předává informace o možnostech ochrany duševního vlastnictví a poskytuje asistenci při patentovém řízení. Pořádá kooperační burzy pro zástupce firem, výzkumných a vývojových pracovišť s cílem navázat spolupráci na komerčním vývoji technologií, zabezpečuje účast inkubovaných firem na odborných seminářích, konferencích a veletrzích. Provozovatel inkubátoru společně s centry pro transfer technologií na jednotlivých univerzitách připravuje semináře a soutěže s cílem zvětšit zájem o podnikání. Cílem aktivit v této oblasti je snaha o změnu přístupu studentů k podnikání a o oslovení cílových skupin, potenciálních nositelů vhodných projektů.

Aktivity Jihomoravského inovačního centra

Centrum vyhledávalo, zpracovávalo studie proveditelnosti a realizovalo následující projekty dotované ze strukturálních fondů Evropské unie a státního rozpočtu České republiky. První projekt je zaměřen na provoz Technologického inkubátoru VUT a na podporu inovativních firem v regionu Jihomoravského kraje. Další projekt se zabývá provozem Technologického inkubátoru II včetně jeho přípravné fáze a na podporu inovativních firem v regionu Jihomoravského kraje. Projekt INBIT se soustředil na provoz biotechnologického inkubátoru a na podporu inovativních firem v oblasti biotechnologií v regionu. V rámci programu Rozvoj lidských zdrojů byl realizován projekt Vzdělávání zaměstnanců Jihomoravského inovačního centra, jehož cílem je zvýšit jejich odbornou úroveň. Lidským zdrojům se věnuje také program Konkurenceschopnost, který má zvýšit znalosti manažerů a zaměstnanců firem v Technologickém inkubátoru VUT v ekonomické, finanční, daňové, právní oblasti a v marketingu a personalistice. V rámci programů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se uskutečňuje projekt zaměřený na vybudování informační infrastruktury Technologického inkubátoru VUT a MU. Ta má být zpřístupněna inkubovaným firmám pro vývoj a výzkum produktů a monitoring výsledků vývoje produktů. Hlavním garantem projektu Regionální kontaktní organizace (RKO) je Vysoké učení technické v Brně. Projekt hodlá zlepšit přístup firem k informacím o programech EU. Cílem mezinárodního projektu Net Bio Clue, kterého se Jihomoravské inovační centrum zúčastní, je zpracování metodiky, jak v rámci Evropské unie podporovat biotechnologické klastry. Spolu s Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně a Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno probíhá pod názvem Inovátor projekt v rámci programu Rozvoj lidských zdrojů. Cílem je zvýšit znalosti akademických pracovníků a studentů v ekonomických, finančních, daňových, právních a marketingových oborech.

Kromě zmíněných činností Jihomoravské inovační centrum uskutečňuje projekty nedotované ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu České republiky. Cílem projektu Gate2Biotech je realizace webových stránek, které by na jednom místě soustřeďovaly veškeré informace o biotechnologiích a napomáhaly tak rozvoji inovativního podnikání v oboru. Projekt Czech Biotech Report se soustředil na vydání ročenky zabývající se biotechnologiemi, s důrazem na rozvoj inovativního podnikání a inovativní firmy v oboru v Jihomoravském kraji. Webový portál Inovace se má stát centrálním místem pro zájemce o problematiku, umožňujícím získat informace, navázat kontakty a realizovat inovativní záměry. Konference Gate2Biotech se koná na platformě veletrhu Hospimedica 2007 a Biotec 2007. Cílem je prezentovat tuzemské inovativní podnikání, zejména v Jihomoravském kraji, biotechnologiích a získat zahraniční zkušenosti.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 2/2008.

Ing. Jiří Crha, ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje

vytisknout  e-mailem