Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jan Hamáček vyzval řeckou stranu k poskytnutí seznamu dětí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes zaslal dopis řeckému ministrovi ochrany občanů, ve kterém zopakoval svoji žádost z loňského listopadu o poskytnutí seznamu konkrétních 40 dětí bez doprovodu pro možné přijetí do České republiky. 

Dnes, 13. listopadu 2019, zaslal ministr vnitra Jan Hamáček dopis řeckému ministrovi pro ochranu občanů M. Chryssochoidisovi, v němž požádal o zaslání seznamu konkrétních 40 dětí. Znovu tak zopakoval svou žádost, kterou adresoval řeckým úřadům již před rokem, a dosud na ni nedostal odpověď.

„Česká republika by se určitě dokázala postarat o 40 syrských sirotků, pokud by se skutečně o takové sirotky jednalo. Podle oficiálních řeckých statistik se v řeckých táborech nachází primárně nezletilí z Afghánistánu a Pákistánu, přičemž drtivá většina je starší 14 let,“ říká Jan Hamáček. „Navíc se nejedná o sirotky, ale nezletilé bez doprovodu, kteří mají rodiče nebo příbuzné.“ Česká republika musí rovněž ze zákona brát ohled na nejlepší zájem dítěte, ke kterému je zapotřebí souhlasné stanovisko řeckého orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Převoz dítěte do jiné země musí být v jeho nejlepším zájmu. ‚‚Pokud nám ale Řecko poskytne konkrétní seznam sirotků, jsme připraveni seznam posoudit a podrobit bezpečnostní prověrce,“ řekl Jan Hamáček.

Řecko obdrželo od začátku migrační krize od Evropské unie finanční pomoc ve výši téměř 60 miliard Kč. Česká republika, respektive Ministerstvo vnitra, se nad rámec této pomoci zaměřuje na pomoc dětským uprchlíkům na Blízkém východě a v Africe prostřednictvím svých programů Pomoc na místě a Medevac. Od roku 2015 tak MV pomohlo například více než 65 000 syrských dětí v uprchlických táborech v Jordánsku výstavbou obydlí pro rodiny s dětmi a více než 530 uprchlickým rodinám v Iráku poskytnutím obydlí a základních potřeb. Dále například poskytlo ochranu více než 10 000 nezletilých v Mali.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem