Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jaký web se stane parádním?

Na to, kdo získá celkové vítězství v soutěži Parádní web, si budeme muset ještě počkat. Kandidáty právě hodnotí odborná porota. Představme si finálovou osmnáctku měst a obcí.
 
Letos bylo možné přihlásit internetové stránky do soutěže během celého roku, proběhla tři kola a pouze tři nejúspěšnější sídla v dané kategorii z každého kola mají nyní šanci zúčastnit se závěrečného klání o nejoriginálnější web. Z třetího kola soutěže Parádní web se podařilo dostat do finále následujícím obcím: v kategorii Vesnice a Městys to jsou Rapotín (1.), Líbeznice (2.) a Křižany (3.) a v kategorii Města Olomouc (1.), Bruntál (2.) a Mariánské Lázně (3.). V kategorii Města byl přitom sveden dramatický boj o třetí místo. Jen těsným rozdílem protnuly pomyslnou finišovou pásku Mariánské Lázně. Blovice a Teplice tak zůstaly se stejným bodovým ohodnocením na nepostupovém místě. Zmiňovaná šestice měst a obcí doplnila dvanáctku úspěšných z předcházejících dvou kol, kterým se podařilo v hodnocení porotců (viz Veřejná správa č. 13 a 20/2014) umístit se do třetího místa. Z prvního kola uspěly v kategorii Vesnice a Městys Mezouň (1.), Mokré (2.), Bohušov (3.) a v kategorii Města Studénka (1.), Chropyně (2.) a Suchdol na Lužnicí (3.), z druhého kola v kategorii Vesnice a Městys Dolní Břežany (1.), Tisá (2.), Vojkovice (3.) a v kategorii Města Velké Meziříčí (1.), Jeseník (2.) a Třebíč (3.). O tom, jak jsou finalisté rozmístěni po České republice, se můžete přesvědčit na mapě. Tři z nich najdete v Moravskoslezském (Bohušov, Bruntál a Studénka), Středočeském (Dolní Břežany, Mezouň, Líbeznice) a Olomouckém kraji (Jeseník, Olomouc, Rapotín), dva v Kraji Vysočina (Třebíč, Velké Meziříčí) a po jednom v kraji Jihočeském, Jihomoravském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém a Zlínském.
 

Nahlíženo dvanácti

Weby si důkladně proklepla dvanáctičlenná porota. Při posuzování internetových stránek nechyběl tentokrát ani ženský pohled, poprvé v historii soutěže Parádní web byly zastoupeny i porotkyně! Na design a přehlednost se při hodnocení zaměřovali Hynek Beran, webmaster města Hořice, Marek Přecechtěl, webmaster obce Bělov, Jana Žampová, webmaster města Mostu, a webdesignér Evžen Vaněk. Technické pozadí webu kandidátů na Parádní web odhalovala trojice porotců: Jiří Vích, webmaster obce Choteč, Miloš Hazdra, informatik z Městského úřadu Hořice, a Martin Strnad, webmaster statutárního města Děčín. V posledním, třetím kole Jiřího Vícha zastoupil František Špaček, webmaster Hasičského záchranného sboru České republiky. Z pohledu informací o veřejné správě a elektronických služeb se na weby podívali Kamil Válek, tajemník Městského úřadu Uherský Brod, Václav Sýkora, tajemník Městského úřadu Cheb, a Hana Haubertová, vedoucí odboru školství a kanceláře úřadu Jesenice. Karel Ferschmann, starosta obce Němčovice, a František Kroutil, starosta obce Telnice, zkoumali, jak dokážou weby odrážet dění v obci a zda nabízejí obyvatelům možnost komunikovat se samosprávou. Abychom podpořili je dinečnost ve zpracování stránek a „živost“ webu, rozhodli jsme se kritériím přidělit odlišné váhy: informace o veřejné správě a elektronické služby (15); technická stránka a nové trendy (15), grafika a přehlednost (35); dění v obci, komunikace (35).
 

Fanfáry pro Velké Meziříčí

V Parádním webu zastával výraznou roli Webový aligátor. Nejen, že se prodíral houštinou internetu a snažil se vylovit nejzajímavější místní videa (viz podtisk dole), ale zabrousil s nožem a vidličkou i mezi weby soutěžících měst a obcí, aby sestavil Aligátorova menu. V každém ze tří kol si tak vybral jednoho oblíbence, na němž si obzvlášť „smlsnul“. Mezi takto vyznamenané municipality patřily Pelechy www.pelechy.cz, Velké Meziříčí www.mestovm.cz a Zábřeh www.muzabreh.cz. U obce Pelechy byly za předkrm zvoleny fotografie s vtipnými popisky, jako hlavní chod se podávalo perfektní vystižení atmosféry místní komunity a zákuskem se stala přítomnost obce na Facebooku a Instagramu. Na menu Velkého Meziříčí se jako předkrm dostala elektronická kniha přání a stížností, hlavním chodem byl kanál videí nabízející i historické filmy a zákuskem bohatá fotogalerie ze sportu. Menu Zábřeha se skládalo z předkrmu vizitek zaměstnanců, zahrnujících i fotografie, hlavním chodem se stalo proklikávací organizační schéma a zákuskem aktivní účast na sociálních sítích. Redakce časopisu Veřejná správa se rozhodla jednomu z nich udělit speciální ocenění. Cenu redakce časopisu Veřejná správa tak získává Velké Meziříčí. Čím web tohoto města vyniká? V prvé řadě originálností grafiky, přehledností a uspořádaností úvodní stránky. Z té je přístup ke kontaktům na volené představitele i úřad města, část stránky je věnována aktuálním informacím, odkazům na videa a historické filmové dokumenty. To, že jsou všichni zastupitelé na fotografiích, je samozřejmostí. Originální jsou elektronická kniha přání a stížností a také oficiální městský e-shop, v němž naleznete jak publikace, pohlednice a mapy, tak i sběratelské nebo dárkové předměty, které si můžete online zakoupit. Velké Meziříčí má profil i na sociální síti Facebook. Občané mohou čas od času chatovat se starostou. Diskutovat pomocí tohoto moderního nástroje mohli již patnáctkrát, první chat proběhl v roce 2011. Turisté i zájemci o památky naleznou na webu množství informací, například o zachovalých stavbách někdejší židovské čtvrti. Zbývá tak již jen určit vítěze v kategorii Vesnice, Městys a kategorii Město. „Parádní“ město a obec, které určí rozšířená porota, se dozvíte začátkem příštího roku.


Ocenění

Jednoho vítěze v soutěži Parádní web již známe. Ve Veřejné správě číslo 23/2014 bylo vyhlášeno Parádní video 2014, a to Modlany, guláš párty 2014. Obci Modlany se povedlo získat prvenství v soutěži v kategorii multimédia již podruhé. Vloni uspěla s videozáznamem Tepláková zábava, zábrany jsou otrava. V obou případech byly na videokameru zachyceny netradiční místní události kvalitními technickými prostředky, a navíc humorným způsobem. Vítěz byl vybrán z pravidelně vyhlašovaných videí měsíce v rubrice Webový aligátor a shodli se na něm za redakci Ivana Jungová a Jiří Chum a za externí spolupracovníky webdesignér Evžen Vaněk a webmaster Dušan Skala.
připravila Ivana Jungová
 

Celkové pořadí ve třetím kole

Kategorie Vesnice a Městys
1. Rapotín (63,4 bodů)
2. Líbeznice (57,8 bodů)
3. Křižany (54,7 bodů)
4. Radimovice (40,3 bodů)
5. Sadov (33,8 bodů)
 
Kategorie Města
1. Olomouc (74 bodů)
2. Bruntál (69,4 bodů)
3. Mariánské Lázně (48,8 bodů)
4.-5. Blovice (48,5 bodů)
4.-5. Teplice (48,5 bodů)
6. Úštěk (39,2 bodů)
7. Zábřeh (21,7 bodů)
 

Obce ve finále Parádního webu 2014

Bohušov, Bruntál, Dolní BřežanyChropyně, Jeseník, Křižany, Líbeznice, Mariánské Lázně, Mezouň, Mokré, Olomouc, Rapotín, Studénka, Suchdol nad LužnicíTisá, Velké Meziříčí, Vojkovice, Třebíč

 

vytisknout  e-mailem