Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak zachytit události v běhu času?

Alchymii vzniku internetových stránek na malé obci vám přiblíží Břetislav Novák, tvůrce webu obce Batňovice.
 
Můžete shrnout vývoj batňovického webu?
S nápadem na zřízení stránek přišel místostarosta obce Jan Hanuš. Po vyzkoušení nejrůznějších variant jsem dospěl k závěru, že nejlepší bude naučit se přímo html kód. Jednak mi k tomu stačil obyčejný textový editor a internetový prohlížeč, takže nebylo potřeba nic kupovat, a jednak jsem se mohl pokoušet si vzhled stránek nadefinovat podle svých představ. Během let web prošel různými inovacemi a vylepšeními, ale původní koncepce prakticky zůstala. Naše stránky jsou sice archaické, ale fungují, a to na všech mě známých prohlížečích, snažím se, co to jde, použitý kód validovat, a přiznávám i to, že mě daleko víc zajímá problematika obsahu stránek a nutnost udržovat prezentované informace v co nejvíc aktuální podobě.
 
Působíte i jako kronikář obce, jak tedy vnímáte skutečnost, že mapování jejího dění získává čím dál více i multimediální podobu?
Internet samozřejmě poskytuje úplně nové možnosti. Zejména z hlediska dostupnosti příslušných informací a možností jejich prezentace, například videa z nejrůznějších akcí a událostí v obci. Problém je, že nikdo zatím přesně neví, jak toto uchopit. Ono je to totiž zase a jen o práci a množství času to vše nějak zpracovat, publikovat, udržovat a aktualizovat. A kdo se o to někdy pokusil, ví, o čem hovořím. Navíc je potřeba dořešit i legislativu. Mám na mysli především zákon o ochraně osobních údajů, zkuste publikovat kroniku „online“ a vynechávat jména, data a podobně. Na druhou stranu, kdo někdy držel v ruce zatuchlou, zaprášenou, zažloutlou, pomalu se rozpadávající kroniku vám řekne: „Tohle je historie. Děje a událostí věků minulých i docela nedávných jsou vytesány do skal nebo napsány na papíru, ne na internetu.“ Ale pokrok nikdo nezastaví, i já už píši kroniku obce na počítači.
 
Líbí se mi záměr představit Batňovice v proměnách času. Chystáte rozšíření o další místa?
Samozřejmě, že ano. Realizace je ovšem závislá na získání archivních snímků příslušných lokalit. V současné době mám již připravený materiál mapující proměny takzvané staré školy, dnes školní jídelna, čp. 181, i některých usedlostí, i když v menším rozsahu – maximálně do osmi snímků, požární zbrojnice a kulturního domu. Rád bych uživatelům poskytnul i srovnání konkrétních míst, tedy těch, u kterých mám k dispozici třeba jen jediný snímek z minulých let, se současným stavem.
 
Jakým způsobem probíhá aktualizace webu?
Aktualizace webu je asi to nejbolavější místo celého našeho snažení. Veškeré nápady, inspiraci, podklady si vlastně musím sehnat sám. Přestože jsem již několikrát oslovil místní spolky, podnikatele i ostatní občany, odezva je mizivá. Nicméně, i tady se začíná blýskat na lepší časy. Od června si obecní úřad vzal na starost údržbu a aktualizaci rubriky Úřední deska a probíhá jednání o větší účasti samosprávy nejen na aktualizaci, ale i podobě webu.
 
Mohou webové stránky přilákat do obce nové turisty?
Nedomnívám se. Ani to nikdy nebylo cílem webu. Na stránkách propaguji místní ubytovatele i pohostinská zařízení, upozorňuji na místní i okolní pamětihodnosti, ale obec Batňovice jako taková nikdy nebyla žádným atraktivním turistickým cílem. Takže na našich stránkách najde návštěvník informace o okolních zajímavostech, ale určitě mnohem více informací získá na stránkách příslušných měst a obcí, popřípadě na specializovaných turistických webech.
 
Připravujete modernizaci stránek?
Nyní je mým hlavním cílem dopracovat se k tomu, aby byly stránky opravdu aktuální. Tedy, aby informace na nich uváděné nebyly prezentovány s dvouměsíčním a mnohdy i delším zpožděním. Neboť, jak říkal Karel Čapek: „Není nic staršího, než včerejší noviny.“ A pro webové stránky tohoto typu to platí dvojnásob. A nepotřebujete na to peníze, ale lidi a čas.

Ivana Jungová

 

vytisknout  e-mailem