Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině

Informace naleznete na novém Informačním portálu pro cizince

UA_iko.jpg Українська версія  

  1. Aktuality

  2. Základní informace

    1. Informace k podání žádosti o dočasnou ochranu

    2. Informace pro držitele dočasné ochrany

    3. Informace k prodloužení dočasné ochrany

    4. Vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění na území

    5. Informace k prodloužení víza strpění

  3. Otázky a odpovědi

  4. Kontakty (vč. infolinky) 

  5. Pomoc dalších států občanům Ukrajiny

  6. Další informace související s ruskou agresí na Ukrajině

  7. → Psychologická pomoc pro občany

  

I. Aktuality

-
PRODLOUŽENÍ DOČASNÉ OCHRANY
Online registrace k prodlužování dočasné ochrany bude spuštěna 30. 1. 2023 a bude otevřena do 31. 3. 2023. Registrovat se na prodloužení dočasné ochrany bude možné pouze online. Neregistrujte se k prodloužení dočasné ochrany přes stávající Internetové objednávání (FRS). Tato webová stránka neslouží pro online registraci k prodloužení dočasné ochrany. Odkaz na online registraci zveřejníme s jejím spuštěním. Celý proces prodloužení dočasné ochrany včetně online registrace bude zdarma. 
POZOR NA PODVODNÉ TELEFONÁTY
V posledních dnech zaznamenáváme zvýšené množství podvodných telefonátů. Volající se představují jako úřední orgány (KACPU, Ministerstvo vnitra ČR atd.) a snaží se od volaného vylákat osobní údaje, bankovní nebo jiné citlivé informace. Buďte obezřetní a nikdy tyto informace o své osobě po telefonu nesdělujte.
KACPU JIHOČESKÉHO KRAJE MĚNÍ ADRESU A PROVOZNÍ DOBU
Od pondělí 16. ledna 2023 dochází ke změně adresy a provozní doby KACPU v Jihočeském kraji. Nově bude agenda KACPU odbavována v prostorách objektu Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje na adrese Pražská 1257/23, 370 04 České Budějovice. Otevírací doba bude: pondělí a středa 8:00 - 17:00, pátek 8:00 - 13:30.
V úterý a ve čtvrtek (8:00 - 12:00) budou odbavovány pouze záležitosti týkající se oznamování změn adresy.
NUTNOST AKTUÁLNÍCH INFORMACÍ V CESTOVNÍM PASU PŘI ŽÁDOSTI O VYDÁNÍ POVOLENÍ K POBYTU
Pokud se jako občané Ukrajiny chystáte žádat o povolení k dlouhodobému pobytu, povolení k přechodnému pobytu rodinného příslušníka občana EU nebo o povolení k trvalému pobytu, budete k žádosti potřebovat předložit platný cestovní pas.
Pokud se vám změnilo jméno či příjmení (například po sňatku), potřebujete k žádosti doložit nový pas s vašimi aktuálními údaji. Pas s vaším starým jménem je podle českých zákonů neplatný.
O vydání nového cestovního pasu můžete požádat na Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Bližší informace naleznete zde.
Aby vám Velvyslanectví mohlo vydat nový cestovní pas, budete potřebovat vnitřní pas s vaším novým jménem. O nový vnitřní pas žádejte u Státní migrační služby Ukrajiny.
HLÁŠENÍ ZMĚN
V souvislosti s plánovaným prodloužením dočasné ochrany, upozorňujeme držitele dočasné ochrany, aby včas oznámili změny týkající se jejich pobytu na území České republiky (změna místa hlášeno pobytu, změna cestovního dokladu, změna osobních údajů).
NAŘÍZENÍ VLÁDY ZE DNE 12. ŘÍJNA 2022
Nařízení vlády stanovuje rozsah výjimek ze zákazu přijímat žádosti o vydání víza nebo povolení k pobytu na zastupitelských úřadech České republiky pro občany Ruské federace a Běloruské republiky. Zároveň i nadále umožňuje státním příslušníkům Ruské federace a Běloruské republiky, kterým již bylo vyznačeno vízum za účelem převzetí povolení k pobytu, převzít průkaz o povolení k pobytu a dokončit tak řízení (nařízení vlády z 12. října 2022 ke stažení zde (pdf, 2,2 MB).
NAŠI UKRAJINCI NA FACEBOOKU
Spustili jsme facebookovou stránku Naši Ukrajinci. Jedná se o informační kanál určený pro cizince, kteří přicházejí do České republiky v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Na stránce najdete aktuální informace o právech a povinnostech osob, kterým byl udělen status dočasné ochrany.
Sledujte nás.
S PLATNÝM POBYTOVÝM OPRÁVNĚNÍM NEŽÁDEJTE O DOČASNOU OCHRANU
Pokud máte v České republice platné pobytové oprávnění (dlouhodobé vízum, dlouhodobý pobyt, zaměstnanecká nebo modrá karta), nemáte nárok na dočasnou ochranu.
Prodlužte si včas vaše pobytové oprávnění, případně oznamte změnu zaměstnavatele, pokud se vás týká. Jen tak budete mít jistotu dalšího pobytu v České republice nehledě na vývoj na Ukrajině.
Nahradit vaše dosavadní pobytové oprávnění pak můžete jen vízem za účelem strpění pobytu. To ale není vhodnou alternativou, protože se jedná jen o dočasné řešení. Po jeho skončení se nemůžete vrátit k vašemu původnímu pobytovému oprávnění, ani žádat o jiné a budete muset z České republiky vycestovat.
Podívejte se, jak si nyní můžete prodloužit pobytové oprávnění.
KRAJSKÁ ASISTENČNÍ CENTRA NA POMOCI UKRAJINĚ
K registraci občanů Ukrajiny přicházejících do ČR z důvodu ruské agrese na Ukrajině byla zřízena Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině (KACPU). Jejich seznam a další informace naleznete zde.

  

II. Základní informace

Základní informace o dočasně ochraně naleznete na novém Informačním portálu pro cizince.
 

INFORMACE K PODÁNÍ ŽÁDOSTI O DOČASNOU OCHRANU

Bližší informace k podání žádosti o dočasnou ochranu naleznete v sekci Žádost na Informačním portálu pro cizince.
 

INFORMACE PRO DRŽITELE DOČASNÉ OCHRANY

Bližší informace pro držitele dočasné ochrany naleznete v sekci Držitelé na Informačním portálu pro cizince.
 

INFORMACE K PRODLOUŽENÍ DOČASNÉ OCHRANY

Bližší informace k prodloužení dočasné ochrany naleznete v sekci Prodloužení na Informačním portálu pro cizince.
 

VÍZUM K POBYTU NAD 90 DNŮ ZA ÚČELEM STRPĚNÍ NA ÚZEMÍ

Bližší informace k vízu k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění na území, které bylo vydáno v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, naleznete na Informačním portálu pro cizince.

INFORMACE K PRODLOUŽENÍ VÍZA STRPĚNÍ

Bližší informace k prodloužení platnosti víza k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění na území, které bylo vydáno v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, naleznete na Informačním portálu pro cizince.

III. Otázky a odpovědi

Veškeré otázky a odpovědi k dočasné ochraně naleznete nyní v sekci FAQ na Informačním portálu pro cizince.​

IV. Kontakty

Kontakty a seznam Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině naleznete na Informačním portálu pro cizince.

V. Pomoc dalších států občanům Ukrajiny

Pomoc dalších států občanům Ukrajiny naleznete v sekci Jiné na Informačním portálu pro cizince.  

VI. Další informace související s ruskou agresí na Ukrajině

Další informace včetně psychologické pomoci naleznete na Informačním portálu pro cizince.

  

vytisknout  e-mailem