Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o životním prostředí

Evropská unie 

Informace o životním prostředíInformace o životním prostředí

Evropská komise navrhuje zlepšení, modernizaci a zefektivnění stávajících informačních systémů vytvořením Evropského sdíleného systému informací o životním prostředí. Cílem tohoto systému je lépe provázat stávající shromažďování údajů a tok informací za použití internetu a satelitní technologie. Dalším cílem je přejít z oznamování a podávání zpráv v papírové formě na systém, v němž jsou data dostupná uživatelům u zdroje otevřeným a transparentním způsobem.

Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas uvedl: „Včasné, relevantní a spolehlivé informace o životním prostředí jsou naprosto nezbytné pro politické činitele, kteří rozhodují o tom, jak budeme řešit současnou problematiku životního prostředí. To však nestačí.Také naši občané mají právo znát kvalitu ovzduší a vody v místě, kde žijí, nebo vědět, jestli jejich majetek a životy ohrožují povodně, sucha nebo znečištění.Musíme proto zlepšit způsob, kterým shromažďujeme, analyzujeme a sdělujeme informace o našem životním prostředí.“

Potřeba sdílení informací

Více než sedmdesát z několika set právních předpisů pro životní prostředí platných v Evropské unii požaduje, aby členské státy podávaly zprávy o konkrétních aspektech životního prostředí na svém území. Po celé Unii tak orgány veřejné správy na různých úrovních shromažďují velké množství údajů o životním prostředí.

Tyto informace jsou využívány při analýze vývojových směrů a tlaků v oblasti životního prostředí a mají zásadní význam při vytváření politiky a vyhodnocování její účinnosti nebo správného provádění. V současné době toto bohatství informací není zpřístupněno ani včasným způsobem, ani ve formátu, kterému političtí činitelé a veřejnost mohou snadno porozumět a který mohou pohotově používat. To je důsledek celé řady překážek právního, finančního, technického nebo procedurálního rázu.

V rámci Evropského sdíleného systému informací o životním prostředí (SEIS) by údaje a informace byly uloženy v databázích pro životní prostředí po celé Evropské unii a byly by virtuálně vzájemně propojené a kompatibilní. Navrhovaný systém SEIS je decentralizovaný, avšak integrovaný informační systém na webu, založený na síti veřejných subjektů poskytujících a vzájemně sdílejících informace a údaje o životním prostředí.

Využívání výhod technologie

Informační a komunikační technologie umožní, aby politickým činitelům byly zpřístupněny údaje v reálném čase, a umožní jim přijímat okamžitá a životně důležitá rozhodnutí. Nedávné zkušenosti z lesních požárů, povodní a období sucha ukazují, jak rozhodující význam mohou mít včasné informace o životním prostředí v případě ohrožení.

Řešení současných problémů životního prostředí, jako je nedostatek vody, zachování ekosystémů a biologické rozmanitosti a přizpůsobení se změně klimatu, závisí na vyhodnocení údajů z různých odvětví a zdrojů. Vliv znečištění ovzduší na zdraví lze například hodnotit v případě, že statistiky o kvalitě ovzduší, koncentraci obyvatelstva a zdraví přesahují hranice jednoho regionu nebo zeměpisné oblasti a jsou analyzovány společně. Na základě výsledků lze potom přijmout opatření.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 7/2008.

Zdroj: ICEK, foto: EU

vytisknout  e-mailem