Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o činnosti pracovní skupiny Ministerstva spravedlnosti k výkladu sporných ustanovení zákona o střetu zájmů

 Ministerstvo vnitra je dlouhodobě adresátem četných žádostí zástupců územní samosprávy i fyzických osob o výkladová stanoviska k zákonu č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů (zejména jeho aktuální novely, provedené zákonem  č. 216/2008 Sb. s účinností od 20. června 2008).

Věcným gestorem zákona o střetu zájmů je však Ministerstvo spravedlnosti, které by proto mělo na ústřední úrovni výklad tohoto zákona zastřešit. S ohledem na objektivní komplikovanost řady ustanovení předmětného zákona došlo mezi Ministerstvem spravedlnosti a Ministerstvem vnitra k dohodě o vytvoření společné pracovní skupiny, složené kromě zástupců obou resortů rovněž ze zástupců Svazu měst a obcí ČR a krajů. Úkolem skupiny je zajištění jednotných výkladových stanovisek k otázkám, působícím v souvislosti s aplikací zákona o střetu zájmů v praxi největší komplikace.

První jednání pracovní skupiny se na Ministerstvu spravedlnosti uskutečnilo dne 10. července 2008 a jeho předmětem bylo zaujetí výkladových stanovisek k určitým typizovaným otázkám, které oba resorty k zákonu o střetu zájmů dosud obdržely a jejichž vyřešení se jeví jako nejnaléhavější. Současně bylo dohodnuto, že dohodnuté závěry budou publikovány na internetových stránkách obou ministerstev. V příloze této informace odkazujeme proto na zápis ze zmíněného prvního jednání pracovní skupiny, s tím, že zápisy z případných dalších jednání budou průběžně doplňovány.

vytisknout  e-mailem